Armata nord-coreeană, în stare de alertă

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Il, a plasat armata în stare de alertă, după ce Seulul a ameninţat că va face Phenianul "să plătească" pentru scufundarea unei nave de război sud-coreene, potrivit unor transfugi nord-coreeni.

164 afișări
Imaginea articolului Armata nord-coreeană, în stare de alertă

Armata nord-coreeană, în stare de alertă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ordinul a fost dat de joi, ziua în care au fost făcute publice concluziile unei anchete internaţionale, care punea în mod direct în discuţie Phenianul, a dat asigurări un grup de transfugi nord-coreeni, North Korea Intellectual Solidarity (NKIS), stabiliţi în Coreea de Sud.

Serviciile secrete sud-coreene au anunţat că verifică informaţia.

Potrivit NKIS, adjunctul ministrului nord-coreean al Apărării, O Kuk-Ryol, a anunţat la postul naţional de radio că Kim Jong-Il a plasat armata în stare de alertă.

"America şi Coreea de Sud caută se răzbune, implicându-ne în incidentul Cheonan. Este o conspiraţie a Americii, Japoniei şi Coreei de Sud pentru a ne izola şi a ne omorî", a declarat adjunctul ministrului Apărării, citat de NKIS.

Potrivit acestei surse, partidul unic, aflat la putere, Partidul Muncitorilor coreeni, a dat ordin organizaţiilor civile, de asemenea plasate în stare de alertă, să organizeze imense manifestaţii sub sloganul "Revanşă pentru revanşă, război pentru război".

Personalul din domeniul securităţii şi rezerviştii au primit, de asemenea, ordinul de a se mobiliza.

Coreea de Sud a promis, luni, că va "face (Phenianul) să plătească preţul" scufundării corvetei sale, Cheonan, cerând noi sancţiuni ONU şi suspendând schimburile comerciale cu vecinul său.

Aceste măsuri, care vor afecta puternic o economie slăbită, vor reprezenta pierderi de milioane de dolari pentru Coreea de Nord, Coreea de Sud anunţând un excedent comercial de 333 de milioane de dolari cu Coreea de Nord, potrivit unui institut de cercetare sud-coreean.

"Sancţiunile vor afecta în mod sever Guvernul nord-coreean", a apreciat Korea Development Institute.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici