Armata SUA propune crearea unei zone restrânse de excludere aeriană în Siria

Oficiali militari americani au propus Guvernului să creeze în Siria o zonă de excludere aeriană restrânsă, care să acopere taberele de antrenament ale combatanţilor din cadrul opoziţiei, scrie presa americană.

236 afișări
Imaginea articolului Armata SUA propune crearea unei zone restrânse de excludere aeriană în Siria

Armata SUA propune crearea unei zone restrânse de excludere aeriană în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zona de excludere propusă ar avansa aproximativ 40 de kilometri în interiorul Siriei şi ar urma să fie operată de pe teritoriul Iordaniei, cu avioane înarmate cu rachete de tip aer-aer, scrie The Wall Street Journal, care citează oficiali americani fără să le precizeze numele.

Militari apreciază că o zonă de excludere reală în spaţiul aerian al Siriei este extrem de dificil de creat, deoarece ar fi necesară mai întâi distrugerea importantului sistem sirian de apărare antiaeriană.

În schimb, această zonă restrânsă de excludere ar putea să fie creată în termen de o lună, fără o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, având în vedere că nu va încălca spaţiul aerian sirian.

Ea va permite protejarea taberelor opoziţiei situate în această regiune.

Această măsură este una dintre măsurile propuse în vederea ajutării opoziţiei armate faţă de regimul sirian, altele prevăzând livrarea de arme. Între aceste arme, potrivit The New York Times, figurează arme antitanc şi antiaeriene.

Până în prezent, Washingtonul a livrat rebelilor - cel puţin în mod oficial - doar arme neletale.

The Wall Street Journal mai scrie că preşedintele Barack Obama a ordonat CIA, în secret, să se coordoneze cu aliaţii Statelor Unite care furnizează arme rebelilor.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici