VIDEO Armenia fierbe, Azerbaidjanul se bucură, Rusia câştigă. Protestele continuă şi azi în Erevan

  • Conflictul din Armenia trasează noi linii de putere
  • Armenia acceptă trupe ruseşti de menţinere a păcii
  • Azerbaidjan recapătă teritorii
  • Protestele împotriva acordului de pace continuă şi acum în Armenia
8684 afișări

Conflictul din enclava Nagorno-Karabakh mocnit de decenii, se dezgheaţă.  Anul acesta, scandalul a reizbucnit pe fondul susţinerii pe care Turcia a acordat-o Azerbaidjanului.

„Ce s-a întâmplat anul acesta este că, să spunem, conflictul a escaladat foarte mult. Şi faptul că Azerbaidjanul a reuşit să ocupe o parte importantă din teritorii, cel mai important fiind oraşul Shusha sau Shushi, în armeană, acest oraş are o poziţie strategică importantă, pentru că, de pe dealurile lui, practic, se poate trage direct către Stepanakert, care este un fel de capitală a Nagorno-Karabakh”, spune Ileana Racheru, expert staţiul sovietic.

În acel moment s-a ajuns un acord de încetare a focului, mediat de către Federaţia rusă. Armenia a acceptat condiţii grele: trei regiuni ajung sub controlul azer şi intrarea unor trupe de menţinerea păcii a Federaţiei Ruse.

La Baku, în Azerbaidjan, este bucurie pentru că au reuşit să redobândeacă puterea asupra unor teritorii.

„Dar rămâne marea întrebare, în ce măsură vor reuşi să menţină teritoriul asupra teritoriilor respective şi în ce măsură vor reuşi să evite un scenariu în care trupele de menţinere a păcii ruseşti nu mai pleacă din regiune, aşa cum s-a întâmplat în celelalte cazuri.Marele câştigător al conflictului la momentul respectiv este Federaţia Rusă prin simplul fapt că reuşeşte să-şi aducă acolo forţe de menţinere a păcii şi, pe de altă parte, că pune în dificultate majoră regimul Pashinyan. După cum ştim, Federaţia Rusă nu este foarte încântată de apariţia unor regimuri politice care susţin reformele, susţin statul de drept”, explică Ileana Racheru.

Rusia a dislocat deja 2000 de soldaţi în Armenia, anunţă France Press.

Între timp, protestele continuă şi astăzi în Armenia. Oamenii acuză guvernul că a cedat în faţa Azerbaidjanului în acordul de pace mediat de Rusia. Poliţia anunţă că a arestat 129 de protestatari în Piaţa Libertăţii din Yerevan.  

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici