Armenii comemorează genocidul, sub semnul condoleanţelor transmise de Turcia

Armenii comemorează joi genocidul petrecut în urmă cu 99 de ani sub Imperiul Otoman, la o zi după gestul inedit şi neaşteptat al Turciei, care a transmis condoleanţe familiilor victimelor acestei tragedii pe care nu o recunoaşte ca genocid.

195 afișări
Imaginea articolului Armenii comemorează genocidul, sub semnul condoleanţelor transmise de Turcia

Armenii comemorează genocidul, sub semnul condoleanţelor transmise de Turcia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan s-a adresat miercuri într-o manieră neaşteptată descendenţilor armenilor ucişi în primul Război Mondial de forţele otomane.

Într-un comunicat, el a făcut referire la "evenimente care au avut consecinţe inumane" şi a spus că prezintă condoleanţele Turciei, evitând să pronunţe cuvântul "genocid" pe care Turcia îl neagă în mod categoric.

Termenul de "tragedie inumană" a mai fost folosit în urmă cu câteva luni de şeful diplomaţiei turce, Ahmet Davutoglu, în timpul unei vizite la Erevan, astfel încât nu reprezintă o premieră.

La 24 aprilie 1915, guvernul Junilor turci ordona deportarea spre provincia otomană din Siria a sute de mii de armeni acuzaţi de colaborare cu inamicul rus. Această zi este comemorată în lumea întreagă de diaspora armeană.

Potrivit armenilor, 1,5 milioane de persoane au fost ucişi în timpul persecuţiilor şi deportărilor. Turcia recunoaşte masacrul care a provocat moartea a aproximativ 300.000 de persoane, dar neagă caracterul de genocid al evenimentelor recunoscute de numeroase ţări, printre care şi Franţa.

Intelectualii turci au primit mesajul premierului Erdogan cu păreri împărţite, apreciat drept o dorinţă de a atenua criticile aşteptate cu ocazia centenarului evenimentelor, în 2015.

"Desigur, trebuie să salutăm această declaraţie, dar ea este insuficientă", a apreciat profesorul universitar Baskin Oran.

"Cu aceste condoleanţe, Guvernul speră să reducă şocul mobilizării pentru centenar", a apreciat, la rândul său, Kadri Gursel, specialist în relaţii internaţionale şi editorialist la cotidianul Milliyet.

Întrebat miercuri seara pe această temă, ministrul de Externe Ahmet Davutoglu a afirmat că mesajul nu a fost motivat de dorinţa de a atenua presiunile diasporei armene pe lângă instituţiile internaţionale şi Ankara.

"Turcia nu face declaraţii sub imperiul presiunii", a declarat el tranşant.

Durere comună

Declaraţia premierului Erdogan, cu siguranţă inedită, este totuşi vagă şi nu reprezintă o scuză oficială. Într-adevăr, aceasta face referire la o durere comună şi descrie sfârşitul Imperiului Otoman ca o perioadă "dificilă" pentru milioane de cetăţeni otomani de diferite naţionalităţi - turcă, kurdă, arabă, armeană şi altele, indiferent de religie sau etnie.

La rândul său, presa turcă consideră că mesajul, publicat şi în armeană, este un demers "istoric" al regimului islamo-conservator într-un moment în care imaginea sa pe plan internaţional este puternic afectată din cauza reprimării revoltei antiguvernamentale din vara anului trecut şi pe fondul acuzaţiilor de corupţie vizându-l pe premierul Erdogan.

"Este un pas foarte important (...) Acestea sunt cuvintele cele mai explicite care pot fi pronunţate în acest moment de premierul turc", afirmă într-un editorial publicaţia Hurriyet.

De câţiva ani, genocidul nu mai este tabu în Turcia, care şi-a deschis arhivele pentru istorici. Dezbaterea s-a mutat pe platourile emisiunilor de televiziune şi în mediile academice.

De altfel, comemorări sunt organizate din 2010 la Istanbul, fostul Constantinopol, capitala fostului Imperiu Otoman.

O acţiune de comemorare a fost organizată joi de asociaţiile turce pentru drepturile omului şi comunitatea armeană în faţa staţiei Haydarpacha, de unde a plecat primul convoi de mai multe sute de armeni deportaţi.

Sub protecţia poliţiei, manifestanţii au agitat portrete ale persoanelor deportate, iar pe un banner se putea citi "Comemorăm victimele genocidului armean: unele răni nu se vindecă cu timpul".

O altă acţiune comemorativă este prevăzută pentru joi seara în piaţa Taksim, în centrul oraşului.

Preşedintele american Barack Obama urmează să adreseze joi un mesaj armenilor, la fel ca predecesorii săi.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jen Psaki, a calificat drept "istorice" condoleanţele premierului turc şi a apreciat că aceasta ar putea redeschide calea spre normalizare între Armenia şi Turcia.

Premierul Erdogan a evocat într-adevăr în mesajul său necesitatea unei reconcilieri între armeni şi turci. Un demers în acest sens iniţiat în 2007 între cele două state vecine care nu au relaţii diplomatice nu s-a finalizat cu succes, din cauza conflictului din enclava Nagornîi Karabah, care opune Armenia Azerbaidjanului, aliatul Ankarei.

De altfel, premierul Recep Tayyp Erdogan a reafirmat miercuri seară că "prioritatea Turciei este Azerbaidjanul" şi a exclus orice normalizare cu Erevanul dacă diferendul continuă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici