Arsenalul Hamas: Ce tip de rachete deţine mişcarea islamistă

Obiectivul operaţiunii israeliene în Fâşia Gaza este eliminarea unor lideri Hamas, dar şi distrugerea infrastructurii de atac a mişcării islamiste, care ar deţine, conform experţilor, sute de rachete de tip Qassam, Grad, WS-1E şi Fajr-5, având raze de acţiune cuprinse între 4 şi 75 kilometri.

761 afișări
Imaginea articolului Arsenalul Hamas: Ce tip de rachete deţine mişcarea islamistă

Arsenalul Hamas: Ce tip de rachete deţine mişcarea islamistă (Imagine: Mediafax foto/AFP)

În noiembrie, mişcarea islamistă Hamas a demonstrat că s-a dotat cu rachete din ce în ce mai performante şi având raze de acţiune din ce în ce mai mari. Racheta de tip Fajr-5, de fabricaţie iraniană, a fost utilizată în premieră de mişcarea islamistă care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, fiind vizate obiective din Tel Aviv şi Ierusalim.

Conform New York Times, obiectivul Operaţiunii israeliene "Pilon de Apărare" este, în afară de eliminarea unor lideri ai mişcării islamiste, şi distrugerea arsenalului acumulat de Hamas. De fapt, uciderea liderului aripii militare a Hamas în atacul punctual efectuat la începutul operaţiunii israeliene nu a fost deloc întâmplătoare. Ahmed al-Jabari reuşise să modernizeze în mod considerabil arsenalul Hamas, procurând rachete de fabricaţie iraniană Fajr-5, cu raza de acţiune de 75 de kilometri. Piesele rachetelor erau exportate din Iran spre Sudan (unde în luna octombrie a avut loc un raid aerian la o uzină de armament, incident atribuit Israelului), iar, de acolo, erau transportate pe cale terestră în Fâşia Gaza, pe la frontiera cu Egiptul, fiind asamblate de experţii mişcării Hamas.

Potrivit unui raport al Institutului Global Security, mişcarea islamistă Hamas deţine următoarele tipuri de rachete:

- QASSAM 1, 2 şi 3 - rachetele de acest tip au început să fie fabricate în 2001, cea mai modernă versiune fiind produsă în 2005. Cu un diametru cuprins între 60 şi 170 de milimetri, rachetele Qassam, fabricate în Fâşia Gaza, au raze de acţiune cuprinse între 4 şi 12 kilometri, putând transporta încărcături explozive cuprinse între 0,5 şi 15 kilograme;

- GRAD - de fabricaţie iraniană (2008), rachetele Grad au diametrul de 122 de milimetri şi o rază de acţiune de 20 de kilometri, putând transporta încărcături explozive de 18 kilograme;

- WS-1E - Produse în China (2008), rachetele de acest tip au diametrul de 122 de milimetri şi o rază de acţiune de până la 45 de kilometri;

- FAJR-5 - racheta Fajr-5 are diametrul de 333 de milimetri, o rază de acţiune de până la 75 de kilometri şi poate transporta încărcături explozive de până la 90 de kilograme.

Mişcarea Hamas avea aproximativ 100 de rachete de tip Fajr-5, de ultimă generaţie, înainte de raidurile aeriene israeliene iniţiate săptămâna trecută.

În plus, conform unui expert israelian citat de New York Times, mişcarea islamistă palestiniană ar fi dezvoltat şi o fabrică de avioane fără pilot, cu tehnologie iraniană. Fabrica ar fi fost distrusă într-un raid aerian israelian. În afară de arsenalul de rachete, Hamas deţine şi arme automate, precum şi obuze de mortieră.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici