Asociaţia bibliotecarilor din SUA raportează un număr record de tentative de interzicere a cărţilor în 2022

Tentativele de interzicere şi restricţionare a cărţilor în bibliotecile şcolare şi publice continuă să crească, stabilind un record în 2022, potrivit unui nou raport al Asociaţiei Americane a Bibliotecilor, publicat joi.

623 afișări
Imaginea articolului Asociaţia bibliotecarilor din SUA raportează un număr record de tentative de interzicere a cărţilor în 2022

"Nu am văzut niciodată aşa ceva", spune Deborah Caldwell-Stone, care conduce Biroul pentru Libertate Intelectuală al ALA. "Ultimii doi ani au fost epuizanţi, înspăimântători şi au indus indignare".

Raportul de joi nu numai că documentează numărul tot mai mare de provocări, dar şi natura lor în schimbare. Cu câţiva ani în urmă, plângerile apăreau de obicei la părinţi şi alţi membri ai comunităţii şi se refereau la o carte individuală. Acum, solicitările sunt adesea pentru mai multe eliminări şi sunt organizate de grupuri naţionale precum Moms for Liberty, organizaţie conservatoare, care are misiunea de a "unifica, educa şi împuternici părinţii să îşi apere drepturile părinteşti la toate nivelurile de guvernare".

Anul trecut, peste 2.500 de cărţi diferite au fost contestate, faţă de 1.858 în 2021 şi doar 566 în 2019. În numeroase cazuri, sute de cărţi au fost contestate într-o singură plângere. ALA îşi bazează constatările pe relatările din mass-media şi pe rapoartele voluntare ale bibliotecilor şi recunoaşte că cifrele ar putea fi mult mai mari, relatează The Associated Press.

Bibliotecarii, hărţuiţi şi ameninţaţi cu violenţa sau cu acţiuni în justiţie

"În fiecare zi, bibliotecarii profesionişti stau de vorbă cu părinţii pentru a stabili cu atenţie ce materiale de lectură sunt cele mai potrivite pentru nevoile copiilor lor", a declarat Lessa Kanani'opua Pelayo-Lozada, preşedintele ALA, într-un comunicat. "Acum, mulţi bibliotecari se confruntă cu ameninţări la adresa locului de muncă, a siguranţei lor personale şi, în unele cazuri, cu ameninţări de urmărire penală"

Caldwell-Stone spune că unele cărţi au fost vizate de liberali din cauza limbajului rasist - în special "Aventurile lui Huckleberry Finn" de Mark Twain - dar marea majoritate a plângerilor vin din partea conservatorilor, îndreptate împotriva lucrărilor cu teme LGBTIQA+ sau rasiale. Printre acestea se numără "Gender Queer", de Maia Kobabe, "Lawn Boy", de Jonathan Evison, "The Hate U Give", de Angie Thomas, precum şi o ediţie de carte a "1619 Project", raportul premiat cu Pulitzer de The New York Times despre moştenirea sclaviei în SUA.

Proiecte de lege care facilitează restricţionarea cărţilor au fost propuse sau adoptate în Arizona, Iowa, Texas, Missouri şi Oklahoma, printre alte state. În Florida, unde guvernatorul Ron DeSantis a aprobat legi pentru a revizui materialele de lectură şi a limita discuţiile în clasă despre identitatea de gen şi rasă, printre cărţile retrase pe termen nedefinit sau temporar se numără "Looking for Alaska", de John Green, "Hopeless", de Colleen Hoover, romanul distopic "The Handmaid's Tale", de Margaret Atwood, şi povestea ilustrată "Dim Sum for Everyone!", de Grace Lin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici