Aşteptare tensionată pentru Barack Obama, care a urmărit în timp real operaţiunea din Pakistan

Minutele care s-au scurs în timpul raidului împotriva ascunzătorii lui Osama ben Laden, duminică, au fost "lungi ca nişte zile" pentru Barack Obama şi echipa sa, care au urmărit operaţiunile în timp real de la Casa Albă, a povestit luni un consilier apropiat al preşedintelui american.

724 afișări
Imaginea articolului Aşteptare tensionată pentru Barack Obama, care a urmărit în timp real operaţiunea din Pakistan

Aşteptare tensionată pentru Barack Obama, care a urmărit în timp real operaţiunea din Pakistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aceste momente au fost fără îndoială cele mai angoasante din viaţa acestor persoane care s-au reunit ieri aici", a declarat John Brennan, consilierul lui Obama pentru combaterea terorismului.

În cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă, Brennan a dezvăluit câteva detalii despre asaltul asupra vilei din Abbottabad, la nord de Islamabad, unde se ascundea ben Laden.

"Minutele erau lungi ca nişte zile, iar preşedintele era foarte îngrijorat de securitatea echipelor noastre" de pe teren, şi-a amintit Brennan, fost membru al CIA, care îl urmărea pe ben Laden de 15 ani.

"Era ceea ce voia (Obama) şi voia să facă în aşa fel încât noi să reuşim misiunea", a adăugat Brennan, care nu a explicat cum au urmărit Obama şi consilierii săi operaţiunea de 40 de minute în timp real de la Casa Albă, unde "Situation room", sala de criză, este dotată cu un sistem sofisticat de comunicare.

"Dar era evident foarte tensionat, multe persoane îşi ţineau respiraţia", a declarat Brennan, "şi domnea o anumită linişte, pe măsură ce avansa" operaţiunea de comando americană.

"Atunci când am aflat că (aceşti membri ai comandoului) au reuşit să intre în complex şi să găsească un individ identificat ca ben Laden, a fost un mare suspin de uşurare", potrivit consilierului.

Dacă operaţiunea se termina prost, Obama s-ar fi putut afla într-o situaţie politică foarte proastă, în momentul în care tocmai s-a lansat în campania electorală din 2012. El şi-a asumat un risc calculat, potrivit lui Brennan.

"Preşedintele a trebuit să evalueze soliditatea informaţiilor şi a luat ceea ce eu cred că a fost una dintre cele mai îndrăzneţe decizii pe care le-a luat un preşedinte în perioada recentă", a afirmat Brennan.

Tensiunea a atins apogeul în momentul în care unul dintre elicoptere a căzut în plină operaţiune. "Când acest elicopter a fost imobilizat, dintr-o lovitură, a fost necesară trecerea la un plan de rezervă. Şi au făcut acest lucru fără dificultate", a declarat Brennan.

Consilierul a dezvăluit, de asemenea, că Statele Unite nu au avertizat oficialii pakistanezi "înainte ca toţi oamenii, toate aparatele să iasă din spaţiul aerian pakistanez".

"În acel moment, pakistanezii erau pe cale să reacţioneze la un incident despre care ştiau că este pe cale să se producă la Abbottabad", a adăugat el, sugerând că s-ar fi putut produce o confruntare între forţele americane şi cele pakistaneze.

"Eram bineînţeles îngrijoraţi să vedem pakistanezii cum decolează de urgenţă cu avioanele lor" a recunoscut Brennan. "Nu aveau nicio idee despre cine putea fi acolo, Statele Unite sau altcineva".

"Din fericire, nu a existat nicio confruntare cu forţele pakistaneze. Această operaţiune era destinată minimizării riscurilor" într-o astfel de situaţie.

Consilierul lui Obama a mărturisit, de asemenea, că preşedintele şi colaboratorii săi au realizat pe parcurs că acest comando l-a ucis pe ben Laden şi a reuşit să părăsească zona de asalt împreună cu cadavrul acestuia.

Au dat dovadă de "o încredere din ce în ce mai mare, de un sentiment tot mai mare de reuşită", potrivit consilierul.

Întrebat care a fost reacţia lui Obama la încheierea misiunii, Brennan a răspuns: "L-am prins".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici