Astronauţii au evacuat ISS din cauza deşeurilor spaţiale

Cei trei astronauţi de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) au fost nevoiţi joi să se refugieze pe o navă de salvare Soiuz, ca măsură de precauţie adoptată din cauza pericolului de coliziune a ISS cu deşeuri spaţiale, depistate prea târziu pentru a se efectua o manevră de evitare.

39 afișări
Imaginea articolului Astronauţii au evacuat ISS din cauza deşeurilor spaţiale

Naveta de salvare Soiuz, cuplată la Staţia Spaţială Internaţională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anunţul unui posibil impact catastrofic cu o porţiune de motor al unui satelit "a venit prea târziu pentru ca cei care controlează zborul să poată coordona o manevră de evitare", a declarat NASA, ordonând evacuarea subită a astronauţilor începând cu ora 12.35 (18.35 ora României).

După aproximativ zece minute, agenţia spaţială americană a declarat că ameninţarea care viza ISS, un proiect de 100 de miliarde de dolari, la care participă 16 ţări, a "trecut".

"Pericolul de coliziune cu deşeurile vizând ISS a trecut. Echipajul a fost anunţat prin semnal verde în jurul orei locale 12.45 (18.45 ora României). Echipajul va părăsi nava Soiuz şi va reveni pe staţie", potrivit unui comunicat al NASA.

Cei trei astronauţi de la bordul ISS au evacuat staţia trecând pe o navă de salvare Soiuz în jurul orei 12.35 (18.35 ora României) din cauza riscului de coliziune cu o porţiune de motor aparţinând unui satelit.

NASA a precizat că este vorba de o "măsură de precauţie, probabilitatea unui impact fiind mică".

Dar americanul Michael Fincke, comandantul ISS, rusul Iuri Loceakov, primul inginer de zbor, şi americanca Sandra Magnus, al doilea inginer de zbor, au închis totuşi tambuchiurile navei Soiuz, pentru a putea "părăsi rapid staţia în caz de coliziune cu deşeurile, provocând o depresurizare a ISS", a declarat NASA.

Acest tip de incidente ar putea să se multiplice în spaţiu din cauza numărului tot mai mare de deşeuri de diverse tipuri. În afară de sateliţi abandonaţi şi unele obiecte mari, experţii estimează că circa 300.000 de deşeuri cu dimensiuni cuprinse între unu şi zece centimetri şi miliarde de obiecte mai mici gravitează în jurul Pământului. Cel care ameninţa ISS măsura mai puţin de un centimetru, potrivit NASA.

Circa 18.000 de astfel de obiecte, foarte periculoase pentru navete pentru că se deplasează cu zeci de mii de kilometri pe oră, sunt urmărite de radarele americane şi repertorizate într-un catalog.

Dar chiar şi această supraveghere nu a fost suficientă pentru a împiedica o coliziune extrem de rară, la 10 februarie, între un satelit militar rus şi unul comercial american. Aceasta a fost o premieră potrivit experţilor, care nu au observat până în prezent decât coliziuni cu deşeuri.

Catastrofa evitată joi intervine într-un moment în care agenţia americană a fost obligată să amâne miercuri pentru o dată nedeterminată lansarea navetei Discovery către ISS din cauza unei scurgeri de hidrogen de la o valvă a rezervorului extern.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici