ATAC ARMAT la baza militară Fort Hood din SUA: Un soldat a ucis trei militari şi a rănit alţi 16 înainte de a se sinucide. Obama: "Suntem devastaţi"

Un soldat american a ucis trei militari şi a rănit alţi 16 înainte de a se sinucide cu un pistol, miercuri, în baza americană Fort Hood din Texas, în sudul Statelor Unite, a anunţat generalul Mark Milley, comandantul bazei.

2345 afișări
Imaginea articolului ATAC ARMAT la baza militară Fort Hood din SUA: Un soldat a ucis trei militari şi a rănit alţi 16 înainte de a se sinucide. Obama: "Suntem devastaţi"

ATAC ARMAT la baza militară Fort Hood din SUA: Un soldat a ucis trei militari şi a rănit alţi 16 înainte de a se sinucide (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE 16:06 - Autorul atacului de la Fort Hood prezenta simptome de sindrom posttraumatic

Autorul atacului comis la baza Fort Hood din statul american Texas, Ivan Lopez, prezenta simptome de sindrom posttraumatic după ce participase la operaţiuni în Irak, anunţă autorităţile americane, citate de CNN.

Lopez a deschis focul în baza Fort Hood din Texas, omorând trei colegi, după care s-a sinucis. În incident au fost răniţi 16 militari, patru fiind în stare critică.

Lopez afirma că a fost rănit la cap în Irak, însă armata americană nu a înregistrat niciun incident de acest fel.

Însă militarul prezenta simptome de sindrom posttraumatic, deşi însă nu fusese stabilit diagnosticul.

UPDATE Patru morţi şi 16 răniţi în SUA, într-un atac armat la baza Fort Hood

Acest soldat a participat la patru misiuni în Irak, în 2011, şi a suferit de "probleme psihologice", în special de depresie, pentru care a fost tratat, a precizat generalul, adăugând că nu deţine "niciun indiciu" care să sugereze comiterea unui eventual act terorist.

Şaisprezece persoane au fost rănite. Cel puţin patru dintre ele, tratate la Scott and White Memorial Hospital, sunt în stare "critică", potrivit medicilor. Toate victimele sunt militari.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 16.00 (joi, 02.00 ora României), în două zone distincte, cele alocate unei brigăzi medicale şi unui batalion de transport al imensei baze militare. El a durat "între 10 şi 15 minute", a precizat generalul Milley.

Bărbatul a intrat într-o clădire, a deschis focul, după care a urcat la bordul unui vehicul şi a tras din nou cu un pistol automat Smith & Wesson de calibru .45, cumpărat recent dintr-un magazin din vecinătate. El a ieşit apoi din vehicul, a intrat în clădire şi a tras din nou, a detaliat generalul.

Forţele de ordine au intervenit "foarte rapid" şi poliţia militară l-a încercuit pe suspect, care a întors arma împotriva sa. "A făcut exact ce se aşteaptă de la poliţia militară", a afirmat comandantul bazei.

Soldatul, a cărui armă a fost introdusă ilegală în bază, "este căsătorit şi are o familie", dar numele lui nu a fost precizat. El a fost transferat la Fort Hood în februarie.

"Nu îi cunoaştem motivaţiile. Ştim că acest soldat suferea de probleme mentale". El era tratat pentru depresie şi "alte probleme psihice şi psihologice", a mărturisit generalul, precizând că nu a fost totuşi diagnosticat în acest stadiu ca suferind de stres posttraumatic.

Baza militară Fort Hood, cea mai mare din Statele Unite, a rămas încercuită timp de mai multe ore, înainte ca măsurile de securitate să fie ridicate în cursul serii.

"Evident (acest eveniment) redeschide rănile a ceea ce s-a întâmplat la Fort Hood în urmă cu cinci ani", a declarat preşedintele Barack Obama din Chicago (Illinois, nord). "Suntem devastaţi că un lucru ca acesta s-a putut produce", a declarat el.

Fort Hood, care a furnizat militari pentru majoritatea conflictelor de la războiul din Vietnam şi până în prezent, a fost deja teatrul unui schimb de focuri ân 2009, soldat cu 13 morţi şi peste 30 de răniţi.

"Multe persoane (de la bază) au servit de mai multe ori în Irak şi Afganistan, au servit cu curaj şi distincţie. Când sunt acasă, ei trebuie să se poată simţi la adăpost", a continuat Obama.

"Nu ştim ce s-a întâmplat în această seară, dar evident, acest sentiment de securitate a fost spulberat încă o dată", a adăugat el.

"Toate gândurile noastre însoţesc personalul de la baza Fort Hood", a scris armata americană pe contul său de Twitter.

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, aflat în deplasare în Hawaii, a deplâns acest nou atac asupra unei baze militare.

"Când avem astfel de tragedii în bazele noastre, este ceva care nu funcţionează", a declarat el.

La 5 noiembrie 2009, maiorul Nidal Hasan a deschis focul într-un cabinet medical al bazei, provocând moartea a 13 persoane, dintre care 12 militari, şi rănirea altor 30.

Atacatorul a fost imobilizat, lovit de gloanţele trase de un poliţist. Hasan, care în prezent este parţial paralizat, a fost condamnat la moarte de un juriu militar în august.

În septembrie, un alt membru al Marinei americane, Aaron Alexis, a intrat în complexul Navy Yard din Washington, unde a deschis focul şi a ucis 12 persoane, rănind alte opt, înainte de a fi doborât de poliţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici