ATENTAT în Franţa: O uzină din Isere a fost atacată, iar un om, decapitat. Premierul francez cere "vigilenţă sporită". Parchetul antiterorist din Paris a demarat o anchetă - VIDEO

Un cadavru decapitat a fost găsit vineri în apropierea unei uzine din Saint-Quentin-Fallavier în Isere, în sud-estul Franţei, unde a fost comis un atentat, relatează AFP în pagina electronică. Premierul francez, Manuel Valls, a ordonat vineri "sporirea vigilenţei" la toate instalaţiile sensibile din Rhone-Alpes.

6381 afișări
Imaginea articolului ATENTAT în Franţa: O uzină din Isere a fost atacată, iar un om, decapitat. Premierul francez cere "vigilenţă sporită". Parchetul antiterorist din Paris a demarat o anchetă - VIDEO

Cadavru decapitat, descoperit în apropierea unei uzine din Isere (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

O explozie a provocat moartea unei persoane şi rănirea altor câtorva într-o uzină de gaz industrial din Isere. Potrivit informaţiilor obţinute de cotidianul Le Monde, deflagraţia a fost provocată de două persoane care au intrat cu maşina în uzina Air Products din Saint-Quentin-Fallavier.

Unul dintre atacatori a fost reţinut de jandarmi. La faţa locului au fost găsite bannere în arabă care nu au fost încă expertizate. Un cadavru decapitat a fost găsit în apropierea uzinei.

Potrivit cotidianului Le Dauphiné libéré, unul dintre atacatori şi-a declarat apartenenţa la Statul Islamic.

AFP relatează că ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve se va deplasa "imediat" la faţa locului, în timp ce Le Dauphiné libéré susţine că a fost sesizat Parchetul antiterorism.

Premierul francez cere "vigilenţă sporită" după atentatul din Isere

Premierul francez, Manuel Valls, a ordonat vineri "sporirea vigilenţei" la toate instalaţiile sensibile din Rhone-Alpes, după atentatul de la uzina din Isere, în sud-estul Franţei, unde s-a produs o explozie iar un cadavru a fost găsit decapitat, relatează Le Dauphine libere, în ediţia electronică.

Securitatea a fost consolidată la comisariatele din localităţile învecinate, în timp ce ministrul francez, Bernard Cazeneuve, este aşteptat să ajungă în câteva minute la faţa locului. Potrivit unei surse apropiate anchetei, nu sunt excluse şi alte atentate. Prin urmare, a fost mobilizat un dispozitiv important de jandarmi.

Angajaţii companiei Air Products sunt în stare de şoc deoarece unii dintre ei au fost martorii atacului. Ei vor fi duşi într-o sală polivalentă din localitatea vecină Verpilliere.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, o maşină a pătruns în interiorul uzinei cu puţin timp înainte de ora locală 10.00 (11.00 ora României), a făcut mai multe viraje apoi a lovit buteliile de gaz aflate în curtea uzinei.

Cotidianul francez relatează, de asemenea, că un bărbat a fost decapitat în curtea uzinei, dar nu este vorba despre un angajat. Capul acestuia a fost găsit la câţiva metri distanţă de corp, agăţat de gard şi acoperit cu inscripţii în arabă.

Un bărbat în vârstă de aproximativ 30 de ani, cunoscut de serviciile de informaţii franceze, a fost arestat. Un alt bărbat, care circula la bordul unui vehicul în această dimineaţă înainte de comiterea atentatului şi care făcea ture în faţa companiei vizate, este căutat activ. Potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate internă, "toate semnalele au fost în ultimele săptămâni pe roşu pentru că exista posibilitatea producerii unui astfel de atentat pe teritoriul naţional".

Parchetul antiterorist din Paris a demarat o anchetă

Parchetul antiterorist din Paris a demarat o anchetă în legătură cu atentatul comis vineri dimineaţă la o uzină din Isere, în sud-estul Franţei, iar preşedintele Francois Hollande, care se va întoarce mai devreme de la summitul UE din Bruxelles, a convocat Consiliul de apărare, relatează RTL.fr.

În urma atentatului din incinta uzinei chimice Air Products, Parchetul antiterorist a demarat o anchetă pentru asasinat şi tentative de asasinat în bandă organizată şi în legătură cu o organizaţie teroristă; distrugere, degradare cu o substanţă explozivă în bandă organizată şi în legătură cu o organizaţie teroristă; asociere de infractori terorişti în vederea comiterii de crime împotriva persoanelor.

Preşedintele francez, Francois Hollande, şi-a scurtat vizita la Bruxelles, unde participa la summitul Uniunii Europene, şi se va întoarce în ţară, unde a convocat o reuniune a Consiliului de apărare pentru ora 15.00 (16.00, ora României).

"Din nefericire, un nou atentat terorist s-a produs, deci sunt nevoit să-mi scurtez vizita", le-a explicat ministrul Apărării, Jean-Yves Le Drian, salariaţilor uzinei Turbomeca din Bordes, unde se afla înainte de prânz.

"La ora 15.00, preşedintele Republicii reuneşte Consiliul de apărare, la care voi participa", a adăugat el, refuzând să facă declaraţii presei.

Unul sau doi atacatori care au afirmat că fac parte din gruparea teroristă Stat Islamic au comis un atentat la uzina chimică Air Products din Saint-Quentin-Fallavier, provocând moartea unei persoane şi rănirea altor două.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici