Atentatele de la Moscova, condamnate de liderii mondiali

Liderii europeni, preşedintele SUA, Barack Obama, precum şi NATO au condamnat vehement cele două atentate comise luni la metroul din Moscova, exprimând solidaritatea cu Rusia pentru combaterea terorismului.

35 afișări
Imaginea articolului Atentatele de la Moscova, condamnate de liderii mondiali

Preşedintele american Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Poporul american este solidar cu poporul rus pentru a se opune extremismului violent şi atentatelor teroriste odioase care demonstrează un asemenea dispreţ faţă de viaţa umană; condamnăm aceste atrocităţi", a reacţionat Obama într-un comunicat.

Preşedintele SUA a transmis "cele mai profunde condoleanţe" poporului rus "pentru rănile teribile şi pierderile de vieţi umane", după aceste atentate comise de femei-kamikaze.

"În numele NATO, condamn cu fermitate atacurile teroriste comise astăzi la Moscova. Nimic nu poate justifica asemenea acte împotriva civililor nevinovaţi", a declarat secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Uniunea Europeană, precum şi Franţa, Marea Britanie şi Germania au condamnat, de asemenea, atentatele.

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, "condamnă atacul de la Moscova şi îşi exprimă solidaritatea cu autorităţile ruse", a anunţat purtătorul său de cuvânt.

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi-a exprimat "solidaritatea cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, cu premierul Vladimir Putin şi cu familiile victimelor".

"UE este alături de Rusia pentru contracararea terorismului sub toate formele", adaugă Barroso.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, aflat în deplasare în Statele Unite, a condamnat "cu cea mai mare vehemenţă cele două atentate odioase", asigurând Rusia de "întreaga solidaritate a Franţei faţă de acest act laş şi odios".

Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a condamnat, de asemenea, aceste "acte barbare", asigurând Rusia de "întreaga sa solidaritate".

Cancelarul german, Angela Merkel, a aflat cu "groază şi consternare vestea" atentatelor şi i-a trimis o telegramă de condoleanţe preşedintelui rus, a declarat purtătorul său de cuvânt, Christoph Steegmans.

"Aceste atentate sunt abominabile şi nu pot fi justificate în niciun fel", a reacţionat ministrul german de Externe, Guido Westerwelle.

La Londra, premierul Gordon Brown s-a declarat "consternat de imaginile provenind de la Moscova" şi a trimis un mesaj de condoleanţe preşedintelui Dmitri Medvedev, subliniind că nu există niciodată vreo justificare pentru asemenea acte.

Preşedintele PE, Jerzy Buzek, a condamnat cu vehemenţă dublul atentat, afirmând că terorismul nu este niciodată justificat.

Guvernul spaniol, care asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a UE, a condamnat în "termenii cei mai energici" atentatele, exprimând solidaritatea cu victimele, cu Guvernul şi poporul rus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici