ATENTATUL din BOSTON: Un prieten al lui Tsarnaev care i-a minţit pe anchetatori a fost eliberat condiţionat

O judecătoare federală americană a acceptat luni să îl elibereze condiţionat pe un prieten al suspectului atentatului din Boston, Dzhokhar Tsarnaev, acuzat că i-a minţit pe anchetatori după dramă.

567 afișări
Imaginea articolului ATENTATUL din BOSTON: Un prieten al lui Tsarnaev care i-a minţit pe anchetatori a fost eliberat condiţionat

ATENTATUL din BOSTON: Un prieten al lui Tsarnaev care i-a minţit pe anchetatori a fost eliberat condiţionat

Robel Phillipos, un american de origine etiopiană, în vârstă de 19 ani, urmează să fie eliberat în schimbul plăţii unei cauţiuni în valoare de 100.000 de dolari şi pus sub arest la domiciliu.

El a fost acuzat săptămâna trecută de depunere de mărturie falsă, minţindu-i în trei rânduri pe anchetatori, pe 19, 20 şi 25 aprilie, afirmând mai întâi că nu a trecut împreună cu doi prieteni kazahi pe la Dzhokhar Tsarnaev, pe 18 aprilie, seara, după ce a aflat că acesta era căutat pentru dublul atentat cu bombă din Boston. Cei trei adolescenţi au plecat de acolo cu rucsacul şi laptopul acestuia, potrivit anchetatorilor.

Phillipos a recunoscut, ulterior, că a trecut prin campus, dar a declarat că cei trei prieteni nu au luat nimic, camera lui Tsarnaev fiind închisă.

El a mărturisit ceea ce s-a întâmplat pe 26 aprilie, de când este deţinut.

Adolescentul, scund şi firav, prezent luni la o audiere la un tribunal federal din Boston purtând combinezon de culoarea portocalie de deţinut şi cu picioarele încătuşate, urmează să fie încredinţat mamei sale, la locuinţa căreia urmează să fie plasat în arest la domiciliu până la procesul său, a decis judecătoarea Marianne Bowler. El nu va avea dreptul să iasă, mai puţin atunci când se întâlneşte cu avocaţii săi sau din motive medicale.

Judecătoarea a adăugat că acesta urmează să poarte în mod permanent o brăţară de supraveghere.

Philippos l-a cunoscut pe Tsarnaev la Universitatea Massachusetts, la Dartmouth.

El riscă până la opt ani de închisoare şi plata unei amenzi în valoare de 250.000 de dolari pentru că i-a minţit pe anchetatori.

Aproximativ 70 de apărători ai tânărului asistau la audienţă luni, iar judecătoarea a recunoscut că a primit numeroase mărturii, în weekend, atestând caracterul său moral bun.

O nouă audiere este prevăzută pe 17 mai.

Pentru procesul său nu a fost stabilită vreo dată.

Cei doi tineri kazahi, care nu au compărut luni, se află în continuare în detenţie. O audiere este prevăzută pentru 14 mai.

Acuzaţi de obstrucţionarea justiţiei pentru că au luat rucsacul şi laptoul lui Tsarnaev, ei riscă până la cinci ani de închisoare.

Rucsacul a fost aruncat într-o pubelă de gunoi. Anchetatorii l-au recuperat dintr-un depozit de gunoi. Unul dintre tineri le-a restituit computerul, potrivit avocatului său.

Dublul atentat cu bombă comis pe 15 aprilie la maratonul de la Boston s-a soldat cu trei morţi şi 264 de răniţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici