Atrocităţile din RD Congo, finanţate de minereuri din zonă (Galerie Foto şi Video)

Minereuri folosite la fabricarea telefoanelor mobile "contribuie la finanţarea atrocităţilor" în estul Republicii Democratice Congo (RDC), afirmă luni organizaţia neguvernamentală Global Witness, cerând companiilor din domeniu să elimine din produsele lor minereurile ce provin din această zonă.

270 afișări
Imaginea articolului Atrocităţile din RD Congo, finanţate de minereuri din zonă (Galerie Foto şi Video)

Atrocităţile din RD Congo, finanţate de minereuri din zonă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Organizaţia "cere fabricanţilor de telefoane mobile să-şi supună lanţurile de aprovizionare la un audit complet, cu scopul de a exclude minereurile care finanţează conflictul armat" în estul congolez, într-un comunicat publicat luni, în prima zi a Congresului mondial al telefoniei mobile de la Barcelona.

Potrivit organizaţiei neguvernamentale cu sediul la Londra, "există o legătură cauzală directă între acest comerţ de minereuri provenind din estul RDC şi atrocităţile comise împotriva civililor congolezi".

"Anchete recente efectuate de Global Witness şi de Grupul de experţi ai Naţiunilor Unite dezvăluie faptul că principalele grupuri armate implicate în luptele actuale se finanţează toate prin comerţul de minereuri de mare valoare. Aceste minereuri permit producerea de metale, printre care staniul şi tantalul, folosite la fabricarea telefoanelor mobile", explică organizaţia.

Conflictul "a fost alimentat în parte de creşterea mondială în cererea de telefoane mobile", apreciază Annie Dunnebacke, cercetătoare în cadrul Global Witness.

GALERIE FOTO

"Potrivit ultimului raport al Grupului de experţi al Naţiunilor Unite, publicat în decembrie 2008, cea de-a cincea companie ca mărime din lume care se ocupă cu prelucrarea staniului, Thailand Smelting and Refining Co (Thaisarco), cumpără minereu de staniu de la un exportator care îl obţine de la minele controlate de Forţele democratice pentru eliberarea Rwandei (FDLR, rebeli rwandezi hutu)", susţine organizaţia.

"Societatea Thaisarco, cu sediul în Thailanda, aparţine concernului britanic din sectorul metalelor Amalgamated Metal Corporation (AMC) Group", precizează ea.

Estul RDC, de la frontiera cu Rwanda şi Uganda şi foarte bogat în minereuri, cunoaşte de la mijlocul anilor '90 o succesiune de conflicte.

Furtul resurselor sale de către beligeranţi a fost denunţat în mod regulat de ONU şi de organizaţii neguvernamentale.

Armatele din Kinshasa şi Kigali au lansat la 20 ianuarie în estul congolez o operaţiune comună fără precedent, vizând să-i neutralizeze pe rebelii FDLR, care totalizează, conform estimărilor, aproximativ 6.500 de persoane şi refugiaţi în RDC, de la genocidul din Rwanda din 1994, la care unii au participat.

Această operaţiune a avut ca prim rezultat arestarea la 22 ianuarie, în Rwanda, a lui Laurent Nkunda, liderul istoric al unei alte rebeliuni, Congresul naţional pentru apărarea poporului (CNDP, congolez).

Citeşte şi:

Liderul rebel congolez Laurent Nkunda, arestat în Rwanda

ONU trimite peste 3000 de soldaţi în Congo

Abuzuri grave în R.D. Congo la adresa drepturilor omului (Galerie Foto)

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici