Autorii luării de ostatici din Algeria solicită "oprirea agresiunii" în Mali

Un grup islamist armat a revendicat miercuri masiva luare de ostatici de la un complex gazifer din Algeria, solicitând mai ales "oprirea agresiunii" în Mali, într-un comunicat publicat pe site-ul mauritan Alakhbar, care publică regular comunicate jihadiste.

920 afișări
Imaginea articolului Autorii luării de ostatici din Algeria solicită "oprirea agresiunii" în Mali

Autorii luării de ostatici din Algeria solicită "oprirea agresiunii" în Mali (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Luptători cu legături în Al-Qaida au atacat complexul In Amenas din centru-estul Algeriei, în apropiere de frontiera libiană, la aproximativ 1.300 de kilometri de Alger, exploatat de grupul britanic BP, norvegian Statoil şi algerian Sonatrach.

Autorităţile algeriene au transmis un bilanţ de doi morţi, un algerian şi un britanic, în cursul atacului. Mai mulţi occidentali au fost luaţi ostatici iar alţi 150 de angajaţi algerieni ai grupului francez CIS Catering sunt de asemenea reţinuţi în interiorul complexului.

"Anunţăm că am reuşit un atac de proporţii ca reacţie la (...) cruciada dusă de forţele franceze în Mali", declară comunicatul redactat de un grup intitulat "Semnatari cu sânge".

Acesta este numele pe care algerianul Mokhtar Belmokhtar, destituit recente de Al-Qaida în Maghrebul islamic (Aqmi) l-a dat unităţii sale combatante (katiba).

"Afirmăm că ostaticii sunt peste 40 de cruciaţi, dintre care 7 americani şi 2 britanici, printre alte naţionalităţi", continuă gruparea.

"Vom ţine Algeria şi statele ostaticilor responsabile de orice întârziere în îndeplinirea condiţiilor noastre, dintre care prima este oprirea acestei agresiuni împotriva oamenilor noştri din Mali", subliniază grupul.

Trupele franceze progresau miercuri către nordul Mali cu lupte la sol care constituie o nouă etapă în angajarea militară a Parisului, după raidurile aeriene începute la 11 ianuarie în centrul şi nordul ţării pentru a împiedica avansul islamiştilor către capitala Bamako (sud).

"Algeria a fost aleasă ca scena acestei operaţiuni pentru a îl face să înţeleagă pe (preşedintele algerian Abdelaziz) Bouteflika că nu vom accepta niciodată umilirea onoarei poporului algerian (...) deschizând cerul algerian aviaţiei franceze", precizează comunicatul.

Franţa a declarat la 13 ianuarie că Algeria a autorizat "survolarea fără limite a teritoriului său" de către avioanele franceze.

"Această operaţiune se înscrie de asemenea într-o campanie mondială de luptă împotriva evreilor şi a cruciaţilor", conform textului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici