UPDATE: CAB a admis extrădarea a doi hackeri români care au spart calculatoare ale poliţiei din Washington DC

Curtea de Apel Bucureşti a admis, marţi, cererea autorităţilor americane de extrădare a lui Mihail Işvanca şi a lui Eveline Cismaru, acuzaţi că ar fi ar fi spart calculatoarele conectate la camerele de supraveghere ale Poliţiei din Washington DC, decizia instanţei nefiind definitivă.

1450 afișări
Imaginea articolului UPDATE: CAB a admis extrădarea a doi hackeri români care au spart calculatoare ale poliţiei din Washington DC

Autorităţile americane cer extrădarea a doi hackeri români care au spart calculatoarele din Washington

"Admite cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare americane cu privire la persoana extrădabilă Işvanca Mihail Alexandru în baza mandatelor de arestare emise la 11.12.2017 şi 30.01.2018 de către Tribunalul Districtual al SUA pentru Districtul Columbia. (...) Amână predarea persoanei extrădabile Işvanca Mihail Alexandru până la soluţionarea dosarului nr... al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Bacău sau soluţionarea definitivă a cauzei în faţa instanţei de judecată şi în caz de condamnare cu executarea în regim de detenţie a pedepsei până la punerea în libertate ca urmare a liberării condiţionate sau până la executarea pedepsei la termen", se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Instanţa a dispus punerea în libertate a lui Işvanca Mihail Alexandru, urmând a fi arestat provizoriu în vederea extrădării de la data încetării motivelor pentru care s-a dispus amânarea predării.

Cererea de extrădare a fost admisă şi în cazul lui Eveline Cismaru, fiind plasată în arest la domiciliu.

"Admite cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare americane cu privire la persoana extrădabilă Cismaru Eveline în baza mandatelor de arestare emise la 11.12.2017 şi 30.01.2018 de către Tribunalul Districtual al SUA pentru Districtul Columbia. Dispune arestarea provizorie la domiciliu situat în vederea predării a persoanei extrădabile Cismaru Eveline pe o perioadă de 30 de zile de la 13.02.2018 până la 14.03.2018, inclusiv. Constată că persoana extrădabilă Cismaru Eveline a fost reţinută şi arestată provizoriu în vederea extrădării de la 15.12.2017 la zi. (...) Respinge cererea de înlocuire a măsurii arestării provizorii la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar formulată de persoana extrădabilă Cismaru Eveline", se precizează în decizia CAB.

Instanţa a mai dispus şi confiscarea bunurilor găsite asupra celor doi şi remiterea bunurilor acestora către autorităţile judiciare americane, bunuri care au fost obţinute ca urmare a faptelor incriminate sau care ar putea servi ca dovezi ale faptelor incriminate.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti (PCAB) a anunţat, marţi, că a transmis CAB soluţionarea cererii de extrădare formulată de autorităţile americane, pentru doi cetăţeni români care ar fi spart calculatoarele conectate la camerele de supraveghere ale Poliţiei din Washington.

„La data de 12.02.2018, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a transmis Curţii de Apel Bucureşti, spre competentă soluţionare, cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare americane împotriva a doi cetăţeni români, respectv Mihai Alexandru Işvanca şi Cismaru Eveline, urmăriţi internaţional pentru săvârşirea infracţiunilor de conspiraţie la comiterea fraudei prin cablu şi complicitate, conspiraţie la comiterea fraudei prin calculator, acces neautorizat la un calculator cu intenţia de a comite o fraudă şi complicitate, avarierea intenţionată a unui calculator protejat şi complicitate, ameninţarea cu avarierea unui calculator în scopul extorcării şi complicitate”, se arată într-un comunicat al PCAB, remis MEDIAFAX.

Concret, cei doi ar fi accesat, în perioada ianuarie-decembrie 2017, neautorizat, calculatoarele conectate cu camerele de supraveghere ale Departamentului de Poliţie Metropolitană din Washington DC, lansând atacuri asupra acestora pentru a introduce programe informatice „ransomware”, care au blocat şi avariat unităţile.

Pentru decriptarea şi recuperarea fiecărui calculator, aceştia au solicitat o plată de răscumpărare.

Mai mult, prin intermediul unui calculator convertit, au lansat de la distanţă diferite programe în scopul sustragerii de informaţii bancare, parole şi date de identificare personale ce puteau fi folosite pentru a deschide conturi şi a obţine astfel în mod fraudulos bani sau alte bunuri, folosind identităţile furate, mai precizează reprezentanţii Parchetului.

Mihai Alexandru Isvanca (25 de ani) şi Eveline Cismaru (28 de ani) au fost arestaţi în România pe 15 decembrie, în urma incidentului care a compromis sistemul informatic privind gestionarea supravegherii video, din cadrul Poliţiei Metropolitane din Washington.

Ransomware-ul este un tip de programe malware care blochează computerele victimelor sau le criptează datele, solicitând plata unei răscumpărări, ca să poată recăpăta controlul asupra dispozitivului sau a fişierelor afectate.

"Acest caz a avut prioritate zero, datorită impactului său asupra misiunii de protecţie a Serviciului Secret şi a potenţialului efect asupra planului de securitate pentru inaugurarea prezidenţială din 2017", a precizat procurorul american Jessie K. Liu, în luna decembrie 2017.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici