JO 2018 INTERVIU | Daniela Haralambie, românca care a concurat la în proba de sărituri cu schiurile de la Jocurile Olimpice de iarnă din PyeonChang. Unde se antrenează în România

Sportiva tricoloră Daniela Haralambie şi-a încheiat participarea la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeonChang cu locul 25 la sărituri cu schiurile, unica probă feminină din programul olimpic.

1143 afișări
Imaginea articolului JO 2018 INTERVIU | Daniela Haralambie, românca care a concurat la în proba de sărituri cu schiurile de la Jocurile Olimpice de iarnă din PyeonChang. Unde se antrenează în România

INTERVIU | Daniela Haralambie, locul 25 la sărituri cu schiurile la Jocurile Olimpice de iarnă

Legitimată la CS Dinamo, sportiva în vârstă de 20 de ani este o deschizătoare de drumuri, fiind prima româncă din istorie prezentă la Jocurile Olimpice în proba ”trambulinei”.

Daniela a început concursul de luni seara cu o săritură mai puţin reuşită (80,5 metri), care a tras-o câteva locuri mai jos. Dacă ar fi avut aceeaşi evoluţie ca la ultima săritură (85 de metri), ar fi putut spera la un loc între primele 20.

Într-un sport marcat de un echilibru extrem de fragil, în care totul se calculează la milimetru, de la poziţie, ieşirea de pe trambulină, aterizare şi până la parametrii sportivelor (în funcţie de greutate şi înălţime se stabileşte lungimea schiurilor cu care se concurează), prezenţa Danielei Haralambie la Jocurile Olimpice reprezintă un mare pas înainte şi o speranţă de viitor.

Daniela, ce senzaţie te încearcă la finalul competiţiei? Obosită, dezamăgită?...

Sunt un pic obosită, ţinând cont că s-a terminat concursul foarte târziu, la ora 24:00 eram încă pe drum, abia plecasem de la trambulină. Dezamăgită nu pot să spun că sunt, am făcut tot ce am putut. Deşi, cred că se putea câteva locuri mai sus.

Ce s-a întâmplat în prima manşă?

Am greşit un pic săritura. Este vorba de timing (nr – ieşirea de pe trambulină). Dar m-am concentrat mai bine la cea de a doua.

Ai avut destule antrenamente înaintea acestei competiţii pentru a te obişnui cu trambulina?

Întotdeauna este loc de mai multe. Dar am avut antrenamente bune, am sărit şi 91 de metri, însă nu poţi să compari, concursul oficial cu antrenamentele.

Ai fost deranjată de condiţiile meteo?

Da, sigur. Vântul a fost atât de puternic la plecare încât îngheţai instantaneu. Am mai avut un singur concurs în carieră desfăşurat în condiţii atât de grele, în Rusia, dar acolo era doar foarte frig, nu bătea vântul. Dar condiţiile meteo au fost aceleaşi pentru toate sportivele.

Cum a fost întregul sezon?

În creştere, însă nu este terminat. Mai am trei competiţii şi privesc înainte. Mai am la Râşnov, Top 30 la Oslo şi în Germania.

Eşti încrezătoare după această participare la Jocurile Olimpice?

Da, sunt încrezătoare. Voi munci în continuare pentru următoarea Olimpiadă. Am numai 20 de ani.

Îţi lipseşte ceva în acest moment pentru a progresa?

Nu. Totul este bine. Condiţii sunt şi acasă, dar la Râşnov eu am sărit numai în competiţii oficiale, niciodată la liber.

Unde se face diferenţa noi şi medaliatele olimpice?

Stafful, ele au permanent un ceruitor, un masor... Şi mentalitatea.

Cine îţi ceruieşte ţie schiurile?

Antrenorul sau eu. Este o meserie pe care am prins-o din mers.

Cum poţi să rezolvi partea de mentalitate?

Lucrăm şi la acest aspect. Ar fi de ajutor să apelez la un specialist, pentru că astfel progresul ar fi mult mai rapid. Noi luăm din cărţi, nu din experienţă. Dar…

Cineva trebuie să-l plătească…

Exact.

Ce ai învăţat de la această participare la Jocurile Olimpice?

Să lupt până în ultimul moment, să am încredere în mine, deoarece aici am ajuns pentru că am meritat.

Un mesaj pentru românii de acasă?

Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi, chiar şi cu gândul, şi le doresc să ne susţină în continuare. Sunt o deschizătoare de drumuri şi sper ca tot mai mulţi copii să mi se alăture în acest sport, unde şi noi, românii, putem avea un cuvânt de spus.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici