Autorităţile chineze au arestat mai mulţi apropiaţi ai disidentului Liu Xiaobo

Autorităţile chineze au arestat mai mulţi disidenţi apropiaţi de Liu Xiaobo, după ce acesta a primit Premiul Nobel pentru Pace, anunţă rude ale victimelor revoltei din 1989.

19 afișări
Imaginea articolului Autorităţile chineze au arestat mai mulţi apropiaţi ai disidentului Liu Xiaobo

Ding Zilin, liderul asociaţiei Mamele din Tiananmen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În ultimele zile, mai mulţi activişti prodemocraţie au dispărut în mod inexplicabil, telefoanele mobile sunt închise şi sunt deţinuţi în locaţii necunoscute, explică Zhang Xianling, unul dintre membrii asociaţiei Mamele din Tiananmen.

Printre persoanele reţinute se numără Ding Zilin, liderul organizaţiei, precizează Zhang.

"Condamnăm vehement arestarea lui Ding Zilin. Este vorba de o crimă. Protestăm cu forţă, cerem eliberarea rapidă a lui Ding Zilin", adaugă Zhang.

De patru zile, membrii asociaţiei încearcă în van să ia legătura cu Ding Zilin şi cu soţul său, Jiang Peikun.

Şi Jiang Qisheng, un scriitor apropiat de Liu Xiaobo, a dispărut de peste o săptămână şi probabil este în detenţie, precizează Zhang Xianling.

Liu Xiaobo, un disident deţinut în provincia Liaoning (nord-est), este primul chinez care a primit Premiul Nobel pentru Pace. În vârstă de 54 de ani, acest intelectual ispăşeşte o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru că a fost unul din autorii Cartei 08, un text care solicită democratizarea Chinei.

Peste 600 de chinezi - profesori universitari, activişti pentru drepturile omului şi avocaţi - au semnat o scrisoare deschisă în care cer democratizarea Chinei, eliberarea lui Liu şi a altor deţinuţi politici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici