Autorităţile din Cecenia incendiază locuinţele rudelor rebelilor

Organizaţia americană Human Rights Watch a acuzat joi, într-un raport, forţele de ordine din Cecenia că pedepsesc rudele combatanţilor rebeli prin incendierea locuinţelor acestora, o practică folosită în mod curent din 2008 în această republică din Caucaz.

221 afișări
Imaginea articolului Autorităţile din Cecenia incendiază locuinţele rudelor rebelilor

Autorităţile din Cecenia incendiază locuinţele rudelor rebelilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Raportul acuză forţele de ordine aflate sub controlul preşedintelui cecen prorus Ramzan Kadîrov de comiterea acestor acţiuni punitive.

"În toate cazurile menţionate în acest raport, familiile ale căror case au fost incendiate au rude care sunt presupuşi rebeli, nepoţi sau fii în general", potrivit studiului.

"Fără îndoială, incendierea locuinţelor acestora reprezintă o măsură de represalii", arată documentul, care precizează că aceste ravagii sunt de obicei precedate de "presiuni" asupra familiilor care se angajează să-şi convingă rudele să părăsească clandestinitatea.

Raportul, care face referire la 25 de pedepse de acest tip, relevă că Ramzan Kadîrov le-a ameninţat public pe rudele rebelilor.

HRW menţionează de asemenea că torturarea, arestările ilegale şi execuţiile extrajudiciare continuă "dar la o scară mai mică" în comparaţie cu anii precedenţi şi cere autorităţilor să nu recurgă la aceste tactici folosite de insurgenţi.

"Recurgerea la tactici şocante şi ilegale de către militanţi nu justifică folosirea unor tactici similiare de către forţele guvernamentale care luptă împotriva insurecţiei", potrivit organizaţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici