Autorităţile din Singapore cer ca Silviu Ionescu să fie cercetat potrivit legislaţiei române

Ministerul Afacerilor Externe din Singapore a cerut joi Guvernului României, într-un comunicat, fie să-l convingă pe Silviu Ionescu să revină în Singapore pentru a fi judecat, fie, dacă nu este posibil acest lucru, să-l cerceteze şi să-l acuze pe acesta în baza legislaţiei române.

30 afișări
Imaginea articolului Autorităţile din Singapore cer ca Silviu Ionescu să fie cercetat potrivit legislaţiei române

Autorităţile din Singapore cer ca Silviu Ionescu să fie cercetat potrivit legislaţiei române (Imagine: www.asiaone.com)

Acest comunicat a fost difuzat de Ministerul Afacerilor Externe din Singapore ca răspuns la unele întrebări din partea presei din Singapore în legătură cu o declaraţie a Ministerului român al Justiţiei, de la 9 aprilie, asupra problemei imunităţii diplomatice a fostului însărcinat cu afaceri al României.

"Din concluziile investigaţiei judiciare reiese clar că faptele pentru care (fostul însărcinat cu Afaceri al României, Silviu) Ionescu a fost acuzat nu au fost săvârşite în timpul funcţiilor sale oficiale. Ionescu a utilizat automobilul ambasadei (României) în calitate privată şi pentru scopuri personale. În aceste condiţii, Ionescu nu se mai bucură de imunitate diplomatică pentru faptele în cauză", se arată în comunicatul ministerului, care invocă în acest sens "prevederile articolul 39.2 din Convenţia de la Viena asupra relaţiilor diplomatice".

Ministerul român al Justiţiei sugera într-un comunicat, la 9 aprilie, că nu-l poate aresta pe Ionescu în vederea extrădării, deoarece diplomatul beneficiază de imunitate diplomatică. Însă, "poziţia Guvernului României, până în acest moment", a fost că nu-l poate obliga pe Ionescu să revină în Singapore "nu pentru că are imunitate diplomatică, ci pentru că nu există un tratat de extrădare între Singapore şi România", se precizează în document.

"De aceea, Singapore a cerut Guvernului român să facă tot ceea ce poate pentru a-l convinge (nu aresta sau obliga) pe Ionescu că este în interesul lui şi al României să revină în Singapore pentru a participa la proces", arată comunicatul.

Pe de altă parte, ambasadorul României în Singapore, Aurelian Neagu, este citat în comunicat afirmând, într-o întâlnire la sediul Ministerului Afacerilor Extrne din Singapore, la 11 februarie, că evenimentele de la 15 decembrie 2009 reprezintă "responsabilitatea lui Ionescu ca persoană, şi nu ca diplomat român".

De asemenea, ministerul afirmă că aşteaptă ca Guvernul român să propună date pentru întrunirea unui Grup tehnic comun de lucru, în urma unei informări din partea lui Neagu, la 9 aprilie, că oficiali români sunt pregătiţi să vină în Singapore pentru a face parte din acest grup. "Vom facilita vizita acestor oficiali şi le vom oferi asistenţă pentru strângerea dovezilor necesare", se arată în comunicat, care adaugă că aceste dovezi "vor arăta, între altele că Ionescu acţiona ca persoană privată şi în scopuri personale atunci când a avut loc accidentul".

De altfel, Biroul procurorului general a înaintat o copie a anchetei la 12 aprilie ambasadei României din Singapore, în acord cu solicitarea unei asistenţe legale din partea Ministerului român al Justiţiei.

"Guvernul român ne-a oferit asigurări, cel mai recent la 9 aprilie, prin ambasadorul român şi prin secretarul de stat al Ministerului român al Afacerilor Externe, personal, că doreşte să se facă dreptate", se arată în finalul comunicatului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici