Autorităţile iraniene au eliberat 140 de persoane arestate

Autorităţile iraniene au eliberat marţi 140 de persoane care fuseseră arestate în cursul protestelor izbucnite după scrutinul prezidenţial din 12 iunie, anunţă un membru al comisiei parlamentare de anchetă.

14 afișări
Imaginea articolului Autorităţile iraniene au eliberat 140 de persoane arestate

Guvernul iranian refuză comemorarea victimelor protestelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am avut o întâlnire cu procurorul din Teheran, Said Mortazavi, şi 140 de persoane arestate în cursul recentelor evenimente au fost eliberate", a declarat deputatul Kazem Jalali, care s-a deplasat la închisoarea Evin (Teheran).

Aproximativ 200 de persoane rămân în detenţie, dintre care 50 sunt "oameni politici, membri ai grupurilor revoluţionare şi străini", precizează deputatul.

Aproximativ 30 de persoane au murit în cursul protestelor postelectorale 

Parlamentul iranian, dominat de conservatori, a înfiinţat zilele trecute o comisie specială pentru a urmări situaţia persoanelor arestate în timpul manifestaţiilor de contestare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 12 iunie.

"Cel mult 30 de persoane au fost ucise în confruntările violente izbucnite după alegerile din 12 iunie", afirmă deputatul Farhad Tajari, citat de agenţia ILNA.

Iranul s-a confruntat cu proteste violente după scrutinul prezidenţial din 12 iunie, iar bilanţul oficial al victimelor este de 20 de morţi.

Guvernul iranian refuză comemorarea victimelor

Autorităţile iraniene au respins cererea opoziţiei de o organiza o ceremonie pentru comemorarea persoanelor ucise în cursul manifestaţiilor postelectorale, afirmă un oficial din cadrul Ministerului iranian de Interne, citat de agenţia Fars.

Liderul opoziţiei, Hossein Moussavi, afirmase că ceremonia în memoria protestatarilor ucişi, programată pentru joi, ar fi fost un test pentru regim.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici