Autorităţile japoneze sunt pe cale să aprobe deversarea în mare a apei contaminate de la Fukushima

Autoritatea de reglementare nucleară din Japonia (NRA) a acordat miercuri o aprobare iniţială pentru planul Tokyo Electric Power (Tepco) de eliberare în mare a apei contaminate de la centrala nucleară distrusă de la Fukushima, afirmând că nu există probleme de siguranţă, scrie Reuters.

9878 afișări
Imaginea articolului Autorităţile japoneze sunt pe cale să aprobe deversarea în mare a apei contaminate de la Fukushima

Autorităţile japoneze sunt pe cale să aprobe deversarea în mare a apei contaminate de la Fukushima

NRA intenţionează să ia o decizie privind aprobarea finală după o perioadă de o lună de comentarii publice, a declarat un oficial care se ocupă de această problemă.

În 2021, guvernul japonez a aprobat eliberarea în ocean a peste 1 milion de tone de apă iradiată de la sit după tratare, începând din primăvara anului 2023.

Anunţul a provocat îngrijorări din partea pescarilor locali şi obiecţii din partea Chinei şi Coreei de Sud.

Organismul de supraveghere al ONU, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, are sarcina de a efectua revizuiri ale eliberării planificate, iar aprobarea iniţială a NRA a fost dată în momentul în care şeful AIEA, Rafael Grossi, se afla în vizită în Japonia.

Grossi i-a spus ministrului japonez al industriei, Koichi Hagiuda, că revizuirile AIEA vor da încredere lumii că apa în cauză nu va avea niciun impact negativ asupra sănătăţii publice, a precizat ministerul industriei într-o declaraţie scrisă.

Tepco intenţionează să filtreze apa contaminată pentru a elimina izotopii, lăsând doar tritiu, un izotop radioactiv al hidrogenului greu de separat din apă. Tepco va dilua apoi apa până când nivelurile de tritiu vor scădea sub 1/40 din limitele de reglementare, înainte de a o pompa în ocean.

Tepco intenţionează să construiască un tunel care să ajungă în mare pentru această operaţiune.

Chiar şi după aprobarea ANR, Tepco mai are nevoie de acordul comunităţilor locale, inclusiv al guvernatorului şi primarilor, înainte de a începe lucrările, a declarat un purtător de cuvânt al Tepco.

Guvernul japonez şi Tepco au precizat că noile instalaţii vor fi finalizate până la jumătatea lunii aprilie a anului viitor, urmând ca deversarea să înceapă în jurul primăverii anului 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici