Avocatul suedez al lui Julian Assange crede că fondatorul WikiLeaks va fi extrădat în Suedia

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, probabil că va fi extrădat în Suedia de justiţia britanică, pentru a fi judecat pentru viol şi agresiune sexuală, a apreciat, marţi, avocatul său.

141 afișări
Imaginea articolului Avocatul suedez al lui Julian Assange crede că fondatorul WikiLeaks va fi extrădat în Suedia

Avocatul suedez al lui Julian Assange crede că fondatorul WikiLeaks va fi extrădat în Suedia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sper ca totul să se petreacă aşa cum doreşte Julian (Assange), dar eu cred că şansele ca lucrurile să se inverseze sunt mai degrabă slabe", a declarat avocatul Bjorn Hurtig, pentru postul public de radio suedez, SR.

"Cred că există un mare risc să fie trimis aici", a adăugat el.

Avocatul suedez a făcut aceste declaraţii cu puţin înainte de începerea audierii, de două zile, a lui Julian Assange, de către Înalta Curte din Londra, unde acesta face apel împotriva extrădării sale, validată în primă instanţă.

Potrivit lui Hurtig, noua echipă britanică de avocaţi a lui Assange se va concentra mai mult asupra problemelor de formă decât asupra criticilor la adresa sistemului judiciar suedez şi celor două femei care au formulat acuzaţii împotriva australianului.

"Cred că vor contesta mandatul de arestare european pe baze legale", a spus el.

"Există o posibilitate (ca justiţia - n.r.) să schimbe hotărârea (de extrădare - n.r.), dar cred că şansele sunt destul de slabe", a continuat avocatul.

După cele două zile de audieri, hotărârea Înaltei Curţi este aşteptată la o dată ulterioară.

Assange a negat mereu acuzaţiile de agresiune sexuală şi viol, formulate de două suedeze, pentru fapte care s-au petrecut în august 2010, în Suedia.

Arestat în decembrie, în Marea Britanie, în baza unui mandat european, emis de Parchetul din Suedia, el a fost eliberat câteva zile mai târziu şi se află, de atunci, în arest la domiciliu, într-un conac, într-o zonă rurală din Anglia.

Avocaţii săi au semnalat, în mai multe rânduri, că sunt pregătiţi să poarte o lungă bătălie judiciară împotriva extrădării, până la Curtea Supremă britanică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici