Azerbaidjanul opreşte ofensiva din Karabah după acordul de încetare a focului cu separatiştii armeni

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că suveranitatea ţării sale a fost restabilită asupra Nagorno-Karabah, după o ofensivă militară de 24 de ore împotriva forţelor etnicilor armeni, potrivit BBC.

524 afișări
Imaginea articolului Azerbaidjanul opreşte ofensiva din Karabah după acordul de încetare a focului cu separatiştii armeni

Azerbaidjanul opreşte ofensiva din Karabah după acordul de încetare a focului cu separatiştii armeni

Aliyev a lăudat eroismul armatei azere la câteva ore după ce forţele din Karabah au acceptat să se predea. Aproximativ 120.000 de etnici armeni trăiesc în enclava din Caucazul de Sud, recunoscută la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului. În prezent, Azerbaidjanul intenţionează să aducă regiunea separatistă sub control deplin.

Armata azeră a lansat marţi o „operaţiune antiteroristă", cerând ca forţele din Karabah să ridice steagul alb şi să îşi dizolve „regimul ilegal". Fără niciun mijloc de sprijin din partea Armeniei vecine şi după o blocadă eficientă de nouă luni, etnicii armeni au cedat.

Oficialii armeni au raportat că cel puţin 32 de persoane au fost ucise, inclusiv şapte civili, şi alte 200 au fost rănite. Cu toate acestea, potrivit unui oficial separatist armean pentru drepturile omului, cel puţin 200 de persoane au fost ucise şi peste 400 rănite. Informaţiile nu au putut fi verificate din surse independente.

Armata azeră a anunţat că a capturat peste 90 de poziţii de la etnicii armeni, înainte ca ambele părţi să anunţe că a fost convenită o încetare completă a ostilităţilor prin intermediul forţelor ruse de menţinere a păcii, începând de miercuri, la ora locală 13:00.

Conform termenilor armistiţiului, conturaţi de Azerbaidjan şi Rusia, care are forţe de menţinere a păcii pe teren, forţele locale din Karabah trebuie să se desfiinţeze şi să se dezarmeze.

Preşedinţia azeră a mai anunţat că oficialii se vor întâlni joi cu reprezentanţii armenilor din Karabakh pentru discuţii privind „problemele de reintegrare".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici