Baconschi: Nu suntem şi nu avem cum să fim într-un război diplomatic cu Budapesta

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, susţine într-un interviu pentru "ziare.com" că partea română nu este şi nu are cum să fie într-un război diplomatic cu Budapesta, precizând că drepturile de care se bucură minoritatea maghiară în România garantează că identitatea acestei comunităţi rămâne vie.

270 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Nu suntem şi nu avem cum să fim într-un război diplomatic cu Budapesta

Baconschi: Nu suntem şi nu avem cum să fim într-un război diplomatic cu Budapesta (Imagine: Ovidiu MicsikMediafax Foto)

"Nu suntem şi nu avem cum să fim într-un război diplomatic cu Budapesta. Avem un parteneriat strategic cu Ungaria. Este inutil să reamintesc că prietenia româno-maghiară a devenit, alături de reconcilierea franco-germană, un model pentru multe ţări europene", a spus Baconschi, răspunzând unei întrebări pentru ziare.com.

El a spus că "drepturile ample şi fireşti de care se bucură minoritatea maghiară în România sunt garanţia că identitatea culturală şi lingvistică a acestei comunităţi rămâne vie".

"Nu văd aşadar de ce un proces de reformă administrativă care îşi propune să limiteze birocraţia şi să faciliteze absorbţia fondurilor europene ar putea da naştere unor suspiciuni, de o parte sau de alta. Transformarea regiunilor de dezvoltare deja existente în opt mari judeţe cu două-trei milioane de locuitori fiecare nu are nimic de-a face cu păstrarea identităţii diverselor minorităţi. În acest context, am condamnat (...) declaraţiile provocatoare ale unor demnitari maghiari aflaţi în turism prin România. Am spus răspicat că orice afirmaţie cu iz de imixtiune în afacerile interne ale României este inacceptabilă", a mai spus Baconschi.

El a explicat că "nu este vorba despre o nouă hartă, ci de proiectul unei reorganizări administrative". "Mă uimeşte escaladarea emoţională gratuită şi reînvierea unor pulsiuni naţionaliste pe care le credeam depăşite", a mai spus el.

Proiectul de reorganizare administrativă a României ar fi o schimbare intenţionată şi inacceptabilă a hărţii etnice, afirmă vicepremierul ungar Zsolt Semjen, citat de MTI. Proiectul de reorganizare administrativă reprezintă o ameninţare la adresa etnicilor maghiari din Ţinutul Secuiesc şi Transilvania, a declarat Semjen.

Vicepremierul ungar a subliniat că au mai existat planuri de acest fel şi că este greu de spus cât de serioase erau în contextul politic "furtunos". "Este o problemă de viaţă şi de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc şi judeţele populate de etnici maghiari să rămână unite. România şi-a asumat angajamente internaţionale să nu schimbe forţat harta etnică", subliniază Semjen.

Problema reorganizării administrative este în exclusivitate a statului român, ca în orice ţară europeană, a declarat, joi seara, premierul Emil Boc, în replică la afirmaţiile vicepremierului ungar pe această temă.

"Ne uităm la formă, dar văd că nu ne interesează conţinutul. Problema reorganizării administrative este în exclusivitate a statului român, ca în orice ţară europeană. Ambasadorul ungar la Bucureşti a fost invitat la Ministerul român de Externe, pentru a stabili coordonatele unui dialog coerent şi instituţional între România şi Ungaria", a spus Boc, la postul B1 TV.

"Din păcate, în ultima perioadă, s-au înmulţit declaraţiile provocatoare care, venite de la Budapesta au şi un supărător aer de imixtiune în treburile altui stat", a declarat la rândul său Teodor Baconschi, joi, la RFI.

Ambasadorul Republicii Ungare la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a fost invitat, joi, la sediul MAE, ocazie cu care "partea română şi-a exprimat dezacordul faţă de declaraţiile publice din 15 iunie 2011 ale autorităţilor ungare referitoare la proiectul reorganizării administrative".

Ambasadorul a declarat, ulterior, pentru MEDIAFAX că interesul exprimat de Ungaria în ceea ce priveşte proiectul de reorganizare teritorială este natural, fiind vorba despre un lucru important şi pentru comunitatea maghiară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici