Balena care a rătăcit pe Sena a fost găsită moartă

  • Slăbită, ea rătăcise zile întregi în râu.
  • Sâmbătă a fost ultima operaţiune de salvare.
  • Poluarea apei ar fi agravat boala de care suferea, o dermatită acută.
842 afișări
Imaginea articolului Balena care a rătăcit pe Sena a fost găsită moartă

Balena care a rătăcit pe Sena a fost găsită moartă

Încercările de salvare au fost nereuşite. Balena care a rătăcit zile întregi în apele Senei dintre Rouen şi Le Havre a fost găsită moartă de către voluntarii de la asociaţia Sea Shepherd. Oricum, animalul era destinat eutanasiei: conform experţilor consultaţi de autorităţile franceze, nu mai rămânea altceva de făcut decât „scurtarea suferinţei”.

Sâmbăta trecută s-a încercat o ultimă operaţiune de salvare, o echipă multidisciplinară aflată la bordul vehiculelor brigadei fluviale Seine Maritime a încercat să atragă  la balena în mare folosind sunetul înregistrat de alte cetacee.

Dar experţii au remarcat o „absenţă de vioitate, reacţii inconsecvente la stimuli sonori şi comportament dezorientat”. Animalul nu a putut să se îndrepte spre mare, dar a continuat să meargă înainte şi înapoi între un mal şi celălalt al râului, emitând sunete care au fost interpretate ca semne de suferinţă.

Drona folosită pentru a monitoriza orca a scos la iveală „dermatită profundă” cauzată probabil de mucormicoză, o boală care poate afecta şi oamenii şi care este larg răspândită în rândul mamiferelor marine, mai ales dacă acestea sunt imunodeprimate. Este posibil ca apa dulce şi poluarea din Sena să fi agravat boala.

Ar fi trebuit să-i ofere peşte plin cu antibiotice

Animalul a fost văzut pentru prima dată pe 16 mai, între Honfleur şi Le Havre, în Normandia, iar faptul că nu a putut fi salvat a stârnit controverse. Chiar înainte de descoperire, asociaţia Sea Shepherd a protestat că nu a fost implicată la timp în operaţiunile de salvare, „am fi putut să ne punem la dispoziţie bărcile şi să fim de ajutor. Trebuie să se tragă lecţii din această poveste tristă”.

Şi, potrivit expertului Eric Demay, preşedintele ONG-ului Tursiops intervievat de Parisien, „salvarea a pornit prea târziu, balena era slabă. Pierduse multă grăsime, n-ar fi trebuit să rămână fără asistenţă atâtea zile în Sena, care este un râu extrem de poluat”.

Demay susţine că echipa desemnată de prefectură nu a reuşit cea mai eficientă operaţiune, anume să încerce să hrănească balena „cum fac australienii, care oferă cetaceului pierdut un peşte plin cu antibiotice. Acest lucru ar fi permis să-i dea animalului ceva putere şi să-şi vindece infecţia”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici