Ban Ki-moon acuză entităţi regionale şi internaţionale că înarmează taberele din Siria

Conflictul din Siria a devenit un "război al intermediarilor", în care entităţi regionale şi internaţionale înarmează o tabără sau alta, afirmă secretarul general ONU, Ban Ki-moon.

569 afișări
Imaginea articolului Ban Ki-moon acuză entităţi regionale şi internaţionale că înarmează taberele din Siria

Ban Ki-moon acuză entităţi regionale şi internaţionale că înarmează taberele din Siria (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Conflictul ar fi putut fi evitat. Experţii evocaseră apariţia unui conflict marcat de radicalizare, extremism şi terorism. Toate aceste previziuni teribile s-au adeverit", adaugă secretarul general al Naţiunilor Unite. El nu a explicat la ce entităţi regionale şi internaţionale se referă.

Ban Ki-moon îndeamnă marile puteri să depăşească "rivalităţile" şi să ajungă la acorduri pentru soluţionarea situaţiei din Siria. Ban Ki-moon a avertizat că, în caz contrar, "se va ajunge la un conflict civil de lungă durată".

"În prezent, situaţia din Siria este foarte gravă, interesele imediate ale poporului sirian trebuie să prevaleze asupra rivalităţilor şi luptelor pentru influenţă", a încheiat Ban Ki-moon.

În paralel, vicepremierul Siriei, Qadri Jamil, a declarat vineri, la Moscova, că o retragere de la putere a preşedintelui Bashar Al-Assad nu va rezolva actuala criză.

"Este nevoie de dialog pentru găsirea unei soluţii politice la această criză. Dar, dacă Assad ar demisiona, cine va mai purta acest dialog?", a spus oficialul de la Damasc, denunţând "ipocrizia" Statelor Unite, care cer demisia preşedintelui sirian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici