Ban Ki-moon dezvăluie condiţiile Hezbollah pentru continuarea schimbului de prizonieri

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a dezvăluit marţi detalii dintr-o scrisoare primită din partea liderului Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, în care erau subliniate condiţiile grupării sale pentru continuarea schimbului de prizonieri cu Israelul.

20 afișări
Imaginea articolului Ban Ki-moon dezvăluie condiţiile Hezbollah pentru continuarea schimbului de prizonieri

Samir Kantar si Hassan Nasrallah (Imagine: Mediafax/AFP)

Săptămâna trecută liderul gherilelor libaneze a avut o apariţie în public - un eveniment foarte rar - la Beirut pentru a-i întâmpina pe cei cinci libanezi eliberaţi din captivitate de Israel după ce Hezbollahul a înapoiat trupurile a doi miliari israelieni.

Israelul va elibera pe viitor şi prizonieri palestinieni, ca o concesie faţă de secretarul general al ONU. Nasrallah susţine că i-a scris lui Ban cerându-i să se folosească de atribuţiile sale.

Într-o scrisoare adresată actualului preşedinte al Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul vietnamez Le Lunong Minh, Ban a declarat că Nasrallah "şi-a exprimat disponibilitatea de a participa la ultimele acţiuni umanitare ale militarilor israelieni dispăruţi în misiune în anii '80".

Ban a precizat însă că Nasrallah a condiţionat "atitudinea sa pozitivă de natura şi durata operaţiunilor umanitare israeliene în numele victimelor arabe şi palestiniene".

Ban a citat scrisoarea lui Nasrallah conform căreia liderul Hezbollah l-a informat că eliberarea altor prizonieri de către Israel ar trebui să fie "adecvată nivelului de angajare a Guvernului faţă de Secretarul general al ONU şi importanţei rezultatelor obţinute prin medierea ONU".

Conform altor citate din scrisoarea lui Nasrallah datată la 7 iulie, Ban a declarat că acesta se referă la "numărul mare al victimelor inocente provocate de războiul din 2006", adăugând că el consideră ca fiind "o cerinţă minimă eliberarea unui număr maxim de minori, femei şi persoane în vârstă aflate în... detenţie".

Aceste cazuri sunt "de ordinul sutelor" potrivit organizaţiilor nonguvernamentale, susţine aceluiaşi document.

Ele trebuie rezolvate imediat pentru a garanta sprijinul Hezbollahului în alte cauze umanitare, a insitat Nasrallah citat de Ban.

În cadrul acordului de săptămâna trecută, mediat de un oficial german numit de ONU, Israelul a returnat, de asemenea, trupurile neînsufleţite a opt luptători ai Hezbollah ucişi în războiul din 2006 şi a patru palestinieni, printre care şi Dalal Mughrabi, o femeie care a condus raidurile gherilelor libaneze împotriva Israelului în 1978.

"Recomand cu fermitate Israelului să fie deschis unui nou schimb de deţinuţi palestinieni şi să salute disponibilitatea Hezbollah de a continua colaborarea în soluţionarea cazurilor umanitare", afirmă scrisoarea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici