Bancher estonian: Grecii, obişnuiţi cu stilul de viaţă occidental, nu pot accepta austeritatea

Grecia este obişnuită cu standardele occidentale de trai într-o măsură prea mare pentru a accepta să îndure austeritatea necesară recuperării economice, aşa cum s-a întâmplat în ţările baltice, a declarat şeful unei bănci din Estonia, ţară care în 2009 a înregistrat o contracţie severă, de 14%.

674 afișări
Imaginea articolului Bancher estonian: Grecii, obişnuiţi cu stilul de viaţă occidental, nu pot accepta austeritatea

Bancher estonian: Grecii, obişnuiţi cu stilul de viaţă occidental, nu pot accepta austeritatea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În Grecia s-a trăit în timpul ultimelor două generaţii de pe urma capacităţii de a menţine ridicat nivelul ajutorului social. Nu au un punct de referinţă şi le este mult mai greu să-şi adapteze comportamentul", a declarat, într-un interviu pentru Bloomberg, Riho Unt, directorul general al SEB Pank, divizia din Estonia a grupului suedez SEB.

Estonia, Lituania şi Letonia au înregistrat contracţii economice mai mari decât orice altă ţară din lume în timpul crizei din 2008-2009. Letonia, unde economia a scăzut cu 18% în 2009, a avut nevoie de ajutorul FMI. Măsurile de austeritate care au însoţit finanţarea de la Fond au fost, însă, tolerate de o populaţie care a îndurat, înainte de prăbuşirea URSS şi în primii ani de tranziţie la capitalism, lipsuri la alimente şi alte bunuri, precum şi hiperinflaţie.

Economia Estoniei a crescut cu aproape 4% în primul trimestru, potrivit datelor preliminare ale biroului de statistică. Exporturile au urcat cu 9% în acest inteval, după un avans de 54% în aceeaşi perioadă a anului anterior.

"În Estonia, chiar şi în momentele grele ale crizei, comparai cu perioada de dinaintea independenţei şi înţelegeai că viaţa s-a îmbunătăţit", a spus Unt.

Grecia nu a reuşit să formeze un guvern după alegerile anticipate din 6 mai, după ce populaţia a respins partidele care au susţinut măsurile de austeritate incluse în pachetele de ajutor financiar. Eşecul formării unui executiv şi progrmarea de noi alegeri, care ar putea aduce la putere formaţiuni opuse austerităţii, au determinat liderii politici europeni să discute deschis despre planuri de urgenţă pentru o posibilă ieşire a ţării din uniunea monetară.

Economia Greciei se va contracta cu 4,7% în acest an, după un declin de 6,9% în anul anterior, potrivit Comisiei Europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici