Barack Obama a dat mâna cu Raul Castro la ceremonia dedicată lui Mandela. Salutul dintre cei doi, un gest de speranţă la Havana

Preşedintele american Barack Obama a dat mâna cu liderul cubanez Raul Castro, marţi, la Soweto, în Africa de Sud, în cursul ceremoniei oficiale organizate în memoria lui Nelson Mandela, a declarat un oficial american.

473 afișări
Imaginea articolului Barack Obama a dat mâna cu Raul Castro la ceremonia dedicată lui Mandela. Salutul dintre cei doi, un gest de speranţă la Havana

Barack Obama a dat mâna cu Raul Castro la ceremonia dedicată lui Mandela (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obama a făcut acest gest istoric înainte să urce la tribună şi să susţină un discurs, o nouă dovadă a voinţei sale în vederea unei apropieri a unor inamici ai Statelor Unite, a adăugat oficialul citat. Relaţiile celor două ţări sunt reci de la începutul anilor '60.

Salutul dintre Obama şi Castro, un gest de speranţă la Havana

Salutul dintre preşedintele american Barack Obama şi liderul cubanez Raul Castro ar putea însemna "începutul sfârşitului agresiunilor Statelor Unite asupra Cubei", şi-a exprimat speranţa un site oficial cubanez, publicând fotografia în care cei doi dau mâna.

"Obama îl salută pe Raul. Fie ca această imagine să fie începutul sfârşitului agresiunilor Statelor Unite asupra Cubei", afirmă site-ul Cubadebate.cu în explicaţia fotografiei în care apar cei doi, în timp ce participau în Africa de Sud la ceremonia organizată în memoria liderului sud-african defunct  Nelson Mandela.

Acest salut între Obama şi Castro este primul contact public între preşedinţii celor două ţări de la Revoluţia cubaneză din 1959.

Cele două ţări şi-au întrerupt relaţiile diplomatice oficiale în 1961 şi întreţin relaţii ostile.

La New York, în 2000, la Summitul Mileniului, părintele Revoluţiei cubaneze Fidel Castro şi preşedintele american Bill Clinton s-au salutat, dar fără să dea mâna, a spus Fidel Castro.

"Nu puteam să ies în fugă, ca să evit să-l salut", a explicat la vremea respectivă liderul cubanez. "Ca ceilalţi, m-am oprit o clipă şi cu deplină demnitate şi curtoazie l-am salutat. El a făcut la fel. Ar fi fost extravagant şi grosolan să procedăm altfel. Totul a durat 20 de secunde", adăuga el.

Într-un comentariu trimis AFP, analistul Jorge Gomez Barata a apreciat că această întâlnire Obama-Castro este rezultatul "diplomaţiei Mandela".

"Mandela nu ştia că urma să aibă loc o asemenea întâlnire, cu ocazia evocării virtuţilor sale excepţionale. Însă el este cel care a arătat calea care permite evitarea confruntărilor şi care creează bazele unei întâlniri mai importante", a adăugat Barata.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici