CRONOLOGIE: Funeralii grandioase la care au participat mii de persoane, în ultimii 60 de ani

Numeroşi lideri politici, personalităţi mondiale şi oameni obişnuiţi sunt aşteptaţi, marţi, la Johannesburg pentru a-i aduce un omagiu istoric lui Nelson Mandela, amintind de alte funeralii grandioase care au avut loc în ultimii 60 de ani.

663 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Funeralii grandioase la care au participat mii de persoane, în ultimii 60 de ani

CRONOLOGIE: Funeralii grandioase la care au participat mii de persoane, în ultimii 60 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

EUROPA

- IOAN PAUL AL II-LEA: La Roma, peste un milion de credincioşi i-au adus un omagiu papei în piaţa Sfântul Petru, în aprilie 2005. Numeroase reuniuni au avut loc în lume, precum şi la Cracovia, unde circa 800.000 de persoane au urmărit funeraliile pe ecrane gigantice.

- LADY DI: La Londra, peste un milion de persoane s-au înclinat la trecerea sicriului cu trupul neînsufleţit al prinţesei Diana, înaintea unei ceremonii religioase oficiate la Westminster Abbey, în septembrie 1997.

- IOSIF STALIN: La Moscova, cinci milioane de sovietici formează zece kilometri de cozi de aşteptare pentru a-l saluta pe "Tătucul popoarelor" şi peste un milion de persoane au asistat la funeralii, în martie 1953.

AMERICA DE NORD

- JOHN F. KENNEDY: La Washington, peste un milion de persoane i-au adus un omagiu silenţios preşedintelui asasinat, în cadrul unor funeralii naţionale, în noiembrie 1963.

- MARTIN LUTHER KING: Zeci de mii de persoane au participat la funeraliile sale, la Atlanta, în aprilie 1968.

AMERICA DE SUD

- HUGO CHAVEZ: La Caracas, cel puţin două milioane de persoane, potrivit autorităţilor, au salutat memoria "preşedintelui-comandant", în martie 2013.

- EVITA PERON: În Argentina, ceremoniile funerare organizate pentru Eva (Evita) Peron, decedată la vârsta de 33 de ani în iulie 1952, au reunit timp de mai multe zile două milioane de persoane la Buenos Aires.

ASIA

- MAICA TEREZA: La Calcutta, aproape un milion de indieni s-au reunit, în septembrie 1997, pentru a-i spune adio măicuţei albaneze care şi-a consacrat viaţa "celor mai săraci dintre săraci".

- INDIRA GANDHI: La Delhi, funeraliile sacre ale premierului indian asasinat au reunit un milion de persoane în noiembrie 1984.

- PANDIT NEHRU: Tatăl său, tot prim-ministru, a atras cel puţin tot atâtea persoane la funeraliile sale, în mai 1964.

- "MAHATMA" GANDHI: Incinerarea "părintelui naţiunii" a reunit la Delhi două milioane de persoane din toate păturile sociale, în februarie 1948.

- KIM IL-SUNG: Funeraliile "preşedintelui etern" au generat manifestări de tristeţe inegalabile la Phenian, în iulie 1994. Două milioane de persoane au salutat cortegiul oficial, potrivit mass-media nord-coreene, în timp ce numărul lor a fost estimat la peste un milion de observatorii sud-coreeni.

- MAO TSE-TUNG: Peste un milion de persoane s-au înclinat în faţa trupului neînsufleţit al "marelui timonier" expus la Beijing, în piaţa Tiananmen, în clădirea Congresului naţional popular, în septembrie 1976. Cadavrul său îmbălsămat este în continuare expus în această clădire.

ORIENTUL MIJLOCIU

- YASSER ARAFAT: O mulţime imensă de palestinieni a participat la funeraliile liderului lor istoric, în noiembrie 2004 la Ramallah (Cisiordania).

- YITZHAK RABIN: Un milion de israelieni şi sute de demnitari străini, între care numeroşi arabi, i-au adus un omagiu premierului asasinat, în timpul funeraliile din noiembrie 1995 de la Ierusalim.

- AYATOLLAHUL KHOMEINY: Câteva milioane de persoane au participat la Teheran la funeraliile fondatorului Republicii Islamice Iran, în iunie 1989.

- GAMAL ABDEL NASSER: Câteva milioane de persoane au urmat sicriul în care se afla corpul neînsufleţit al preşedintelui egiptean pe străzile din Cairo, în septembrie 1970.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici