Barack Obama a salutat curajul locuitorilor din New Jersey afectaţi de uraganul Sandy

Barack Obama a salutat marţi curajul locuitorilor din New Jersey (est) afectaţi de uraganul Sandy care, în opinia sa, vor fi pregătiţi pentru sezonul turistic estival.

89 afișări
Imaginea articolului Barack Obama a salutat curajul locuitorilor din New Jersey afectaţi de uraganul Sandy

Barack Obama a salutat curajul locuitorilor din New Jersey afectaţi de uraganul Sandy (Imagine: AFP / Mediafaxfoto)

Însoţit de către guvernatorul republican Chris Christie, Obama a efectuat o vizită la Asbury Park, un oraş situat la sud de New York, pe coasta Atlanticului, care a suferit pagube importante în timpul trecerii uraganului Sandy, pe 29 octombrie 2012.

"(Mai) sunt case de reconstruit, magazine de redeschis, puncte de atracţie, plaje şi pontoane care încă nu sunt complet restaurate", a remarcat Obama, după ce s-a plimbat pe malul mării, alături de Christie.

"Mulţumită muncii grele a unui număr mare de persoane, magazine, restaurante şi săli de jocuri extraordinare sunt în curs de a-şi redeschide uşile", a explicat preşedintele, care a încercat să ţintească, dar a ratat, în timp ce Christie a reuşit din prima tentativă.

"Aceasta de datorează faptului că este candidat", a glumit Obama, făcând aluzie la campania de realegere în postul de guvernator, în care va fi implicat Christie în noiembrie.

La şapte luni după trecerea uraganului, Obama efectuează o vizită cu ocazia "Memorial Day", o zi care marchează simbolic începutul sezonului estival. Coasta statului New Jersey este o destinaţie turistică frecventată, dar o mare parte a infrastructurii a fost devastată de Sandy.

Uraganul a făcut peste o sută de morţi şi a distrus zeci de mii de case în nord-estul Statelor Unite.

"Voi sunteţi mai puternici decât furtuna", a declarat Obama. Locuitorii din New Jersey "vor ca toţi americanii să ştie că ei sunt pregătiţi să-i primească".

După trecerea Sandy, Obama a întrerupt timp de câteva zile campania prezidenţială şi a mers în apropiere de Atlantic City, la 31 octombrie, cu şase zile înainte de scrutin, pentru a-i consola pe sinistraţi şi a le promite sprijinul administraţiei "pe termen lung".

"Drumul va fi încă lung (...) dar puteţi conta pe faptul că nu veţi fi singuri" în operaţiunile de reabilitare, a amintit Obama marţi.

Vizita lui Obama din octombrie a fost analizată din perspectivă politică, deoarece guvernatorul republican Chris Christie era unul dintre principalii susţinători ai lui Mitt Romney, adversarul preşedintelui american în campanie.

Cu toate acestea, Christie, recunoscut că are ambiţii prezidenţiale pentru 2016, i-a mulţumit călduros lui Obama pentru sprjinul acordat statului său, salutând modul "extraordinar" în care a gestionat criza. Această demonstraţie de recunoştinţă a provocat nemulţumiri în tabăra republicană.

"New Jersey şi vieţile cetăţenilor noştri sunt mai importante decât politica", a afirmat Christie marţi.

La sfârşitul lunii ianuarie, Congresul a aprobat un ajutor excepţional în valoare de 60,2 miliarde de dolari americani pentru reconstruirea unor regiune de coastă devastate de Sandy, după trei luni de tergiversări care l-au determinat pe Christie, cunoscut pentru caracterul său ferm, să bată cu pumnul în masă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici