Barack Obama afirmă că şi înainte de a fi preşedinte era de culoare - VIDEO

Preşedintele american, Barack Obama, a încercat luni să pună capăt într-un mod umoristic unei dezbateri asupra faptului că ar putea fi expus atacurilor deoarece este afroamerican, menţionând că era deja de culoare înainte de a fi ales.

19 afișări
Imaginea articolului Barack Obama afirmă că şi înainte de a fi preşedinte era de culoare - VIDEO

Barack Obama afirmă că şi înainte de a fi preşedinte era de culoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Din septembrie a fost demarată o dezbatere pentru a afla dacă rasismul este cauza tensionării discursului politic şi a opoziţiei vehemente la reformele primului preşedinte de culoare al Statelor Unite.

Fostul preşedinte democrat Jimmy Carter a acreditat recent această idee. Adversarii republicani ai lui Barack Obama s-au opus unui efort care ar presupune, potrivit acestora, eliminarea criticilor prin argumente antirasiste. Obama a refuzat să accepte ideea că este mult mai vizat atacurilor deoarece este afroamerican.

El s-a folosit luni de participarea la o emisiune de divertisment difuzată de postul de televiziune CBS pentru a încerca să aplaneze aceste divergenţe, riscând totuşi să distragă atenţia publicului de la proiectele sale.

"Este important să ne dăm seama că eram afroamerican înainte de a fi ales", a declarat el în emisiune "The Late Show", prezentată de David Letterman.

Pe un ton mai serios, Barack Obama a reiterat că dezbaterea politică devine tensionată de fiecare dată când un preşedinte abordează marile probleme.

Obama a recunoscut că "ţara s-a săturat de războiul" din Afganistan. "Am fi ieşit mai bine" dacă, la începutul războiului, mijloacele necesare ar fi fost dedicate acestui conflict, a precizat el, criticându-l implicit pe predecesorul său, George W. Bush.

Dar, deşi opozant virulent al războiului din Irak, Obama a recunoscut meritul că odată cu acest conflict cetăţenii irakieni au avut ocazia să construiască "o democraţie care să funcţioneze".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici