Barack Obama declară că nu va trimite trupe americane în Yemen sau Somalia

Preşedintele Barack Obama a declarat că nu intenţionează să trimită trupe americane în Yemen sau Somalia, activităţile al-Qaida rămânând concentrate în regiunea de frontieră dintre Pakistan şi Afganistan.

21 afișări
Imaginea articolului Barack Obama declară că nu va trimite trupe americane în Yemen sau Somalia

Barack Obama declară că nu va trimite trupe americane în Yemen sau Somalia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu am nici o intenţie să trimit trupe pe teritoriul acestor regiuni", a declarat Obama, într-un interviu pentru People, care urmează să fie publicat vineri şi a cărui copie a fost publicată duminică de această publicaţie.

"Nu exclud niciodată nici o posibilitate în această lume atât de complexă", a subliniat preşedintele american, care a adăugat: "În ţări precum Yemen, în ţări precum Somalia, cred că a coopera cu parteneri internaţionali este deocamdată soluţia cea mai eficientă".

Washingtonul a cerut Yemenului să lupte împotriva al-Qaida, după ce o reţea yemenită a revendicat atentatul eşuat, în ziua de Crăciun, împotriva unui avion cu destinaţia Statele Unite.

"De un an, ştim că al-Qaida din Yemen a devenit o problemă mai gravă. De aceea noi cooperăm cu Guvernul yemenit, şi în mod din ce în ce mai susţinut, pentru a desfiinţa taberele de antrenament ale teroriştilor şi celulele lor din această ţară".

"Este vorba despre acelaşi lucru în Somalia: o mare parte din ţară scapă de sub controlul Guvernului, iar al-Qaida încearcă să profite de acest lucru", a spus el.

Totuşi, potrivit preşedintelui american, "regiunea de frontieră dintre Afganistan şi Pakistan rămâne epicentrul al-Qaida, acolo sunt liderii săi şi aliaţii lor".

Într-un interviu pentru CNN difuzat duminică, generalul David Petraeus, comandantul forţelor americane în Irak şi Afganistan, a declarat la rândul său că Yemenul nu vrea trupe americane pe teritoriul său.

"Aceasta este cu siguranţă o veste bună pentru noi", a adăugat el, precizând că americanii furnizează totuşi o asistenţă acestei ţări.

Generalul, care a efectuat o vizită recentă în această ţară, a declarat că Washingtonul intenţionează să sporească cu mai mult de jumătate asistenţa sa economică alocată Yemenului pentru acest an, la cel puţin 150 de milioane de dolari.

Recente atacuri aeriene împotriva poziţiilor al-Qaida din Yemen au fost imputate Statelor Unite.

Şeful Statului Major Interarme al Statelor Unite, amiralul Michael Mullen, a recunoscut, duminică, într-un alt interviu la CNN că Statele Unite furnizează "o anumită soluţie" eforturilor Yemenului de a desfiinţa organizaţiile afiliate al-Qaida, dar el a afirmat că operaţiunile erau conduse de Sanaa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici