Barack Obama: Nimic nu poate zdrobi voinţa Statelor Unite - GALERIE FOTO, VIDEO

"Nimic nu poate zdrobi voinţa" americanilor atunci când sunt uniţi, nici chiar terorismul, a afirmat duminică preşedintele Barack Obama, în cadrul unui discurs care a marcat comemorarea a zece ani de la atentatele din 11 septembrie.

476 afișări
Imaginea articolului Barack Obama: Nimic nu poate zdrobi voinţa Statelor Unite - GALERIE FOTO, VIDEO

Barack Obama: Nimic nu poate zdrobi voinţa Statelor Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Timp de decenii, americanii vor vizita monumentele ridicate în memoria celor care au murit la 11 septembrie. Îşi vor plimba degetele pe locurile unde numele celor pe care îi iubim sunt gravate în marmură şi piatră şi vor admira vieţile pe care le-au trăit ei", a declara Obama la încheierea unei zile în care a mers în cele trei locuri ale atacurilor din 2001, la New York, în Pennsylvania (est) şi la Washington.

GALERIE FOTO

"În faţa pietrelor funerare (de la cimitirul militar naţional) din Arlington, în cimitirele paşnice şi locurile din micile oraşe din cele patru colţuri ale ţării noastre, ei vor aduce un omagiu celor care au murit în Afganistan şi Irak. Vor vedea numele celor dispăruţi pe poduri şi statui, în grădini şi şcoli", a continuat preşedintele.

"Vor şti că nimic nu poate zdrobi voinţa Statele Unite când sunt cu adevărat unite. Îşi vor aminti că am triumfat în faţa sclaviei şi a Războiului de Secesiune, a recesiunilor şi revoltelor, a comunismului şi, da, a terorismului", a declarat el la un "concert pentru speranţă" la Kennedy Center din Washington.

"Îşi vor aminti că nu suntem perfecţi, dar că democraţia noastră este solidă şi că democraţia, care reflectă imperfecţiunea omului, oferă, de asemenea, ocazia de a ne perfecţiona uniunea", a menţionat Obama.

"Acestor lucruri le aducem un omagiu în aceste zile de comemorare naţională, acestor aspecte ale experienţei americane care sunt durabile şi hotărârii (noastră) de a progresa ca un singur popor", a declarat el, asigurând că "aceşti ultimi zece ani au arătat că Statele Unite nu cedează în faţa fricii".

Din 11 septembrie, "multe lucruri s-au schimbat pentru americani", a recunoscut el: "am cunoscut războiul şi recesiunea, dezbateri aprinse şi diviziuni în plan politic".

"Dar astăzi, este important să ne amintim ce nu s-a schimbat. Caracterul nostru naţional nu s-a schimbat. Credinţa noastră, în Dumnezeu şi în alţii, nu s-a schimbat", a declarat Obama, pe un ton grav.

"Credinţa noastră în Statele Unite, născute dintr-un ideal atemporal potrivit căruia bărbaţii şi femeile trebuie să se guverneze ei înşişi, că toţi oamenii s-au născut egali şi merită aceeaşi libertate de a-şi hotărî propriul destin, această credinţă nu a fost decât consolidată prin încercări", a declarat el.

Duminică, Obama a mers succesiv la New York, pentru o ceremonie la locul unde se înălţau turnurile gemene ale World Trade Center, la Shanksville în Pennsylvania, locul unde s-a prăbuşit zborul 93 al United Airlines ai cărui pasageri au opus rezistenţă teroriştilor, şi la Pentagon, în apropiere de Washington, lovit şi el de unul dintre cele patru avioane deturnate de Al-Qaida.

"Aceşti ultimi ani arată capacitatea noastră de a depăşi probele. Pentagonul a fost reparat şi este plin de patrioţi care lucrează în acelaşi scop. Shanksville este teatrul prieteniilor înnodate între locuitorii satului şi familiile celor care şi-au pierdut fiinţele dragi. New York rămâne o capitală a artelor şi industriei, de la modă la comerţ", a subliniat Obama într-un discurs de circa 12 minute, pe care publicul de la Kennedy Center l-a aplaudat în picioare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici