Barack Obama nu vrea ca jurnaliştii să fie urmăriţi pentru că îşi fac treaba

Preşedintele Barack Obama nu vrea ca jurnaliştii să fie obiectul anchetelor judiciare în Statele Unite pentru că şi-au făcut treaba, a afirmat marţi purtătorul său de cuvânt, după un nou caz de presupusă supraveghere a unui reporter.

311 afișări
Imaginea articolului Barack Obama nu vrea ca jurnaliştii să fie urmăriţi pentru că îşi fac treaba

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă mă întrebaţi dacă preşedintele crede că jurnaliştii ar trebui să fie anchetaţi pentru că îşi fac treaba, răspunsul este nu", a afirmat Jay Carney în cadrul conferinţei sale de presă zilnice, după ce a fost din nou întrebat despre cazul lui James Rosen.

Cu susţinerea documentelor doveditoare, Washington Post a afirmat că un jurnalist de la Fox News a fost vizat în 2010 de o anchetă privind scurgeri de informaţii despre Coreea de Nord şi implicând un oficial al Departamentului de Stat. Acesta din urmă este urmărit penal.

Cotidianul a afirmat că Parchetul federal a utilizat informaţiile unei cartele magnetice de acces a lui Rosen la Departamentul de Stat, a obţinut lista apelurilor telefonice pentru a izola originea scurgerilor de informaţii şi chiar a obţinut un mandat pentru a accesa căsuţa sa privată de e-mail. Un document intern al parchetului îl numea participant presupus la o "asociere de răufăcători".

Aceste dezvăluiri au plasat din nou Casa Albă în defensivă, la o săptămână după ce agenţia de presă Associated Press (AP) a fost indignată de o confiscare a listei sale de apeluri telefonice de către Parchetul federal.

Ca şi anterior, Carney a refuzat să se exprime asupra unei "anchete în curs", însă a asigurat că preşedintele Obama apără dreptul presei de a efectua jurnalism de investigaţie, conform Primului Amendament al Constituţiei care garantează libertatea de exprimare.

Însă acesta a mai spus că este necesară găsirea unui "echilibru" între aceste libertăţi şi constrângerile securităţii naţionale.

Aparent pentru calmarea controversei create de cazul supravegherii AP, Casa Albă a anunţat readucerea în Congres a unei legi privind protecţia surselor jurnaliştilor, în timp ce aceasta a fost criticată în trecut de către apărătorii libertăţii presei pentru lupta sa împotriva scurgerilor de informaţii confidenţiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici