Barack Obama recunoaşte că atacul de la Benghazi a relevat "o problemă enormă" de securitate

Preşedintele Barack Obama a recunoscut duminică faptul că ancheta asupra circumstanţelor atacului comis în septembrie împotriva Consulatului Statelor Unite la Benghazi, în Libia, soldat cu patru morţi, inclusiv ambasadorul, a relevat "o problemă enormă" de securitate.

177 afișări
Imaginea articolului Barack Obama recunoaşte că atacul de la Benghazi a relevat "o problemă enormă" de securitate

Barack Obama (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Nu căutăm scuze", a declarat preşedintele Statelor Unite într-un interviu înregistrat sâmbătă şi difuzat duminică de postul NBC. "Nu vom spune că nu a existat o problemă. A existat o problemă enormă", a subliniat Barack Obama.

Grupuri puternic înarmate au pătruns în interiorul Consulatului american de la Benghazi, pe 11 septembrie. Patru americani au fost ucişi în atac, inclusiv ambasadorul Chris Stevens.

Opoziţia republicană l-a criticat dur atât pe preşedintele Obama, cât şi administraţia acestuia, pentru deficienţe în domeniul securităţii înainte de atac şi pentru explicaţiile oferite ulterior.

Obama a mai declarat că toate recomandările prezentate într-un raport foarte critic la adresa Departamentului de Stat cu privire la atacul de la Benghazi vor fi puse în aplicare. Şeful statului a adăugat că serviciile americane îi urmăresc pe cei care sunt responsabili de comiterea atacului.

"Cu privire la cei responsabili de acest atac, o anchetă este în curs. FBI (poliţia federală americană) a trimis agenţi în Libia, în mai multe rânduri", a precizat preşedintele. "Avem piste foarte bune", a subliniat el, fără să ofere alte detalii.

Obama a luat totodată apărarea ambasadoarei sale la ONU, Susan Rice, acuzată de către congresmeni republicani, dar în special de senatorul John McCain, că a înşelat publicul şi Congresul atribuind iniţial atacul unei mişcări spontane a mulţimii, provocată de difuzarea pe Internet a unui film islamofob.

Rice era considerată favorită să o înlocuiască pe Hillary Clinton la conducerea diplomaţiei americane, dar s-a retras din cauza atacurilor republicanilor.

"Ea (Rice) a adus în mai multe rânduri, în faţa camerelor de televiziune, ceea ce noi credeam că erau cele mai bune informaţii (despre atac) la momentul acela", a insistat Obama.

"Acest atac împotriva ei a fost pur politic", a adăugat şeful statului, subliniind că "dintre toţi membrii echipei mele în domeniul securităţii naţionale, ea era probabil cea care avea cel mai puţin a face cu ceea ce s-a petrecut la Benghazi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici