Barack Obama regretă "pagubele inutile" provocate de dezvăluirile lui Edward Snowden

Preşedintele Barack Obama a evitat vineri întrebarea privind o amnistie pentru fostul consultant Edward Snowden şi a declarat că regretă "pagubele inutile" provocate de către dezvăluirile privind amploarea spionajului realizat de Statele Unite.

764 afișări
Imaginea articolului Barack Obama regretă "pagubele inutile" provocate de dezvăluirile lui Edward Snowden

Edward Snowden (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Pe cât de importantă şi necesară a fost această dezbatere, este de asemenea important să se ţină cont de faptul că aceasta a provocat pagube inutile capacităţilor de informaţii şi diplomaţiei Statelor Unite", a afirmat Obama în cadrul unei conferinţe de presă.

Întrebat cu privire la posibilitatea unei amnistii pentru tânărul refugiat în Rusia în schimbul documentelor furate cu privire la operaţiunile de informaţii ale NSA, Obama a refuzat să se pronunţe, în numele separării puterilor.

"Trebuie să fiu prudent (...) deoarece Snowden a fost inculpat" pentru spionaj de către justiţia federală, a remarcat Obama. "Este domeniul ministrului de Justiţie şi în final a unui judecător şi unui juriu", a adăugat el.

Luni, Casa Albă a respins ideea unei amnistii sau chiar cea a unei negocieri cu Snowden şi cere întoarcerea acestuia în Statele Unite.

"Poziţia noastră nu s-a schimbat" în cazul lui Snowden, refugiat din vară în Rusia, ţară care i-a acordat un azil temporar, a explicat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei americane, Jay Carney.

El a fost solicitat pentru o reacţie la declaraţiile făcute pentru postul CBS de către un angajat al agenţiei de informaţii NSA. Acesta din urmă, Rick Ledgett, a afirmat că "dintr-un punct de vedere personal", ar fi favorabil unor negocieri cu Snowden pentru a recupera documentele.

Cu privire la aceste declaraţii, Obama s-a limitat să remarce că "există o diferenţă între ceea ce poate spune Ledgett şi ceea ce poate spune preşedintele Statelor Unite".

Snowden, care a provocat în repetate rânduri încă de astă vară controverse puternice după dezvăluirile cu privire la amploarea programelor de supraveghere ale NSA, în special cele ce vizau ţări aliate ale Statelor Unite şi pe liderii lor, ar fi sustras aproximativ 1,7 milioane de documente.

Aproximativ 58.000 dintre acestea au fost până acum încredinţate presei, conform redactorului şef al cotidianului britanic The Guardian.

Obama a promis să se exprime în ianuarie cu privire la revizuirea programelor de supraveghere ale NSA, Casa Albă a difuzat miercuri un raport al experţilor transmis preşedintelui care enunţă 46 de propuneri pe acest subiect.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici