Barack Obama susţine noile obiective de dezvoltare durabilă

Preşedintele american s-a angajat duminică într-un nou plan de luptă împotriva sărăciei şi foametei în lume, spunând la un summit că noile obiective de dezvoltare "nu reprezintă acte de caritate, ci una dintre cele mai inteligente investiţii pe care le putem face în propriul viitor", potrivit AP.

174 afișări
Imaginea articolului Barack Obama susţine noile obiective de dezvoltare durabilă

Barack Obama susţine noile obiective de dezvoltare durabilă (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Barack Obama a menţionat susţinerea obiectivelor de dezvoltare durabilă pentru următorii 15 ani, a căror implementare va necesita eforturi din partea statelor, companiilor şi scietăţii civile în valoare de trilioane de dolari.

El le-a spus delegaţilor prezenţi la un summit ONU că 800 de milioane de bărbaţi, femei şi copii îşi duc traiul cu mai puţin de 1,25 de dolari pe zi şi că miliarde de oameni riscă să moară din cauza bolilor care pot fi prevenite. Acesta a numit "atrocitate morală" faptul că mulţi copii sunt la o muşcătură de ţânţar distanţă de moarte.

Obama a mai subliniat că "intervenţiile militare ar fi putut fi evitate de-a lungul anilor" dacă ţările ar fi investit mai mult timp, bani şi efort în a-şi îngriji oamenii.

"Dezvoltarea este ameninţată de război, a spus Obama, iar războiul izbucneşte frecvent din cauza proastei guvernări. Referindu-se la cea mai mare criză a refugiaţilor la nivel global de la al Doilea Război Mondial, în contextul în care milioane de oameni fug de conflictul din Siria şi din alte regiuni, el a spus că ţările "care pot, trebuie să depună mai mult efort pentru a-i adăposti pe refugiaţi", însă a adăugat că aceste eforturi trebuie să fie însoţite de diplomaţie.

Liderii planetei au aprobat vineri, în prima zi a Adunării Generale a ONU, după ani de dezbatere, o vastă foaie de parcurs în lupta împotriva sărăciei, inegalităţilor şi modificărilor climatice.

Cele 17 "obiective de dezvoltare durabilă" (ODD) urmează să fie implementate în următorii 15 ani. Ele înlocuiesc cele opt "obiective de dezvoltare ale Mileniului", adoptate în 2000.

Susţinătorii ODD apreciază că aceste noi obiective merg mai departe decât predecesoarele lor, abordând rădăcinile unor probleme ca sărăcia. Ele au o vocaţie universală şi nu privesc doar ţările în curs de dezvoltare.

Punerea în aplicare a acestor obiective - care vizează eradicarea foametei şi sărăciei extreme, reducerea inegalităţilor în rândul statelor şi între state, atingerea egalităţii între bărbaţi şi femei, îmbunătăţirea gestionării apei şi energiei şi o acţiune rapidă împotriva modificărilor climatice - urmează să fie supervizată şi evaluată de un ansamblu de indicatori, care urmează să fie adoptaţi până în martie 2016.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici