Barack Obama va cere Camerei Reprezentanţilor să adopte reforma în domeniul imigraţiei

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, va cere joi Camerei Reprezentanţilor să adopte reforma în domeniul imigraţiei, revenind asupra acestui subiect după depăşirea crizei care a paralizat statul federal american la începutul lunii.

161 afișări
Imaginea articolului Barack Obama va cere Camerei Reprezentanţilor să adopte reforma în domeniul imigraţiei

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele american va face o declaraţie în acest sens la ora locală 10.35 (17.35, ora României), la Casa Albă. El va argumenta că reforma în domeniul imigraţiei "este bună pentru ţară", a declarat miercuri pentru AFP un oficial de rang înalt al administraţiei americane.

Reforma în domeniul imigraţiei a fost adoptată deja, pe 27 iunie, în Senat, dominat de democraţi. Textul reformei prevede, sub condiţii stricte şi o perioadă tranzitorie de cel puţin 13 ani, acordarea cetăţeniei americane persoanelor care locuiesc clandestin în Statele Unite.

Înainte ca Obama să o poată promulga, această reformă trebuie adoptată de Camera Reprezentanţilor, dominată de republicani, însă unii aleşi ai Partidului Republican se împotrivesc unor măsuri asemănătoare cu o "amnistie" a clandestinilor şi sunt reticenţi faţă de ideea unui "parcurs spre naturalizare".

"Preşedintele a enunţat clar principiile-cheie ale măsurilor sprijinite de ambele părţi şi bunul simţ, între care continuarea consolidării securităţii la frontiere, crearea unui parcurs bazat pe merit către obţinerea cetăţeniei (americane), asumarea unei responsabilităţi mai mari de către angajatori şi trecerea sistemului nostru de imigraţie în secolul XXI", a explicat un oficial sub acoperirea anonimatului.

În vară, Obama a exercitat presiuni asupra Camerei Reprezentanţilor în vederea adoptării reformei imigraţiei, dar problema a trecut în plan secund în timpul crizei provocate de refuzul republicanilor de a adopta bugetul.

Reforma în domeniul imigraţiei, care ar reuşi să-i legalizeze pe cei aproximativ 11 milioane de imigranţi clandestini aflaţi pe teritoriul Statelor Unite, potrivit estimărilor, a figurat la loc de cinste în programul electoral al lui Obama.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici