Barroso califică situaţia romilor din Europa drept "dramatică"

Comisia Europeană a făcut apel, luni, la statele comunitare să ofere "şanse reale" de integrare membrilor minorităţii rome, a căror situaţie este "dramatică", şi să combată fenomenul discriminării, în cadrul unei conferinţe organizate la Bruxelles.

27 afișări
Imaginea articolului Barroso califică situaţia romilor din Europa drept "dramatică"

Barroso califică situaţia romilor din Europa drept "dramatică" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Situaţia dramatică a romilor nu pate fi rezolvată de la Bruxelles", a avertizat Jose Manuel Barroso, în deschiderea lucrărilor reuniunii.

"Instrumentele necesare producerii acestei schimbări sunt în mâinile statelor membre. Politicile de integrare a romilor sunt în competenţa statelor membre", a subliniat acesta.

Mai mulţi reprezentanţi ai comunităţii rome s-au ridicat în timpul discursului liderului european şi au afişat un tricou care purta inscripţia "fişare etnică", aluzie la măsurile implementate de Guvernul de la Roma.

"Denunţaţi discriminarea etnică. Comisia a făcut tot posibilul în acest sens. Respingem orice stigmatizare la nivelul UE. Oricine trebuie să îşi poată trăi viaţa liber de orice discriminare şi persecuţie", a replicat Barroso, în aplauzele participanţilor.

Executivul european a sprijinit însă pachetul de măsuri adoptat de autorităţile italiene, spre satisfacţia Guvernului Silvio Berlusconi.

Printre aceste măsuri controversate se numără supunerea la teste ADN a celor ce solicită reîntregirea familiei, amprentarea şi efectuarea de recensăminte în tabele de nomazi, decizii justificate de autorităţile italiene prin preocuparea de a proteja şi şcolariza copii romi.

Măsurile au fost denunţate de filantropul George Soros, unul din participanţii care a intervenit la tribună, şi care a fost desemnat simbolic "cetăţean rom" de către reprezentanţii comunităţii.

"Sunt în mod serios preocupat de fişarea romilor în Italia. Mă tem ca nu cumva aceasta să devină o normă de facto în UE", a subliniat acesta în discursul său.

"Fişarea etnică ar trebui să fie ilegală şi sper că acest fapt va fi stabilit de Curtea Europeană de Justiţie", a adăugat el, în ovaţiile asistenţei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici