Bashar al-Assad şi-a reiterat angajamentul de a distruge arsenalul chimic

Preşedintele Bashar al-Assad a reiterat angajamentul regimului său de a distruge arsenalul chimic sirian şi de a nu ridica obstacole în calea acestui proces, într-un interviu pentru pentru postul venezuelean Telesur.

236 afișări
Imaginea articolului Bashar al-Assad şi-a reiterat angajamentul de a distruge arsenalul chimic

Bashar al-Assad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Siria se angajează în general faţă de toate convenţiile pe care le semnează. Ea a trimis recent inventarul (arsenalului său chimic) Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), iar în curând experţi vor pleca în Siria pentru a veriffica situaţia acestor arme la faţa locului", a declarat al-Assad în acest interviu realizat la Damasc şi difuzat integral joi de agenţia Sana.

"Din partea Guvernului sirian nu există obstacole", a spus el.

Marile puteri, reunite la New York, au avansat miercuri spre un acord asupra mai multor puncte cruciale ale unei rezoluţii ONU care stabileşte cadrul dezarmării chimice a Siriei.

Occidentalii şi ruşii au poziţii opuse cu privire la o recurgere la Capitolul VII al Cartei ONU pentru a pune în aplicare programul de eliminare a armelor chimice anunţat pe 14 septembrie, la Geneva, de Moscova şi Washington.

Acest acord a îndepărtat ameninţarea unor atacuri militare împotriva regimului sirian, acuzat că se află la originea unui atac cu arma chimică comis pe 21 august lângă Damasc.

Al-Assad nu a îndepărtat, totuşi, posibilitatea unei intervenţii armate a Statelor Unite în ţara sa.

"Posibilitatea ca Statele Unite să lanseze un atac împotriva Siriei este în continuare reală. Fie sub pretextul armelor chimice, fie pentru alte pretexte", a dat el asigurări.

"Dacă aruncăm o privire spre războaiele precedente, spre politicile Statelor Unite, cel puţin începând din prima jumătate a anilor '50 observăm că este vorba despre o politică care trece de la o agresiune la alta. Această politică nu s-a schimbat şi nu văd acum un motiv special ca acest lucru să se schimbe", a apreciat preşedintele sirian.

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a reclamat marţi o rezoluţie "fermă" a Consiliului de Securitate care să aibă "consecinţe" asupra Siriei, de la tribuna ONU, unde ţări occidentale şi Rusia, aliatul de neclintit al Damascului, au poziţii opuse faţă de un eventual recurs la forţă.

"Statele Unite nu pot să recurgă la Consiliul de Securitate aşa cum o făceau în anii '90, există mai mult echilibru în cadrul acestuia" în prezent, a mai apreciat preşedintele sirian, referindu-se la prezenţa aliatului său rus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici