Belarusul consideră participarea României la Conferinţa Donatorilor drept un gest neprietenos

Însărcinatul cu afaceri al Belarusului la Bucureşti, Sergei Molunov, a criticat decizia României de participare la Conferinţa Donatorilor pentru Belarus, apreciind că este un gest neprietenos prin care Bucureştiul ia asupra sa responsabilitatea pentru eventuala înrăutăţire a relaţiilor bilaterale.

35 afișări
Imaginea articolului Belarusul consideră participarea României la Conferinţa Donatorilor drept un gest neprietenos

Conferinţa Donatorilor pentru Belarus din Varşovia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Probabil că ştiţi că astăzi la Varşovia are loc Conferinţa donatorilor pentru Belarus, la care ia parte şi ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Scopul acestei conferinţe este de a strânge bani pentru a finanţa opoziţia din Belarus. Nu ştiu, poate că în România este totul foarte bine, aşa încât România poate să ofere bani pentru finanţarea opoziţiei belaruse. Dar nu cred că opozanţii belaruşi, care, pe banii contribuabililor români îşi vor asigura traiul, se vor odihni în diferite staţiuni, nu cred că ei vor spune mulţumesc poporului român pentru această finanţare", a spus însărcinatul cu afaceri, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că Belarusul respectă decizia de participare a României la această conferinţă, pe care o consideră însă un gest neprietenos.

"Noi respectăm alegerea României şi respectăm participarea la această conferinţă. Aceasta este alegerea României, dar oficial vreu să vă spun că partea belarusă consideră participarea la această conferinţă ca un pas neprietenesc în relaţia cu Belarusul. Şi, participând la această conferinţă, România îşi ia asupra sa o parte din responsabilitate pentru posibilele înrăutăţiri în relaţiile bilaterale", a spus el.

Întrebat dacă a apelat la vreo formulă oficială de a transmite la MAE român nemulţumirea Minsk-ului faţă de această participare, Molunov a precizat că nu s-a pus această problemă şi că partea belarusă "se pronunţă pentru buna vecinătate cu toate ţările".

De asemenea, Molunov a spus că speră ca vizita ministrului belarus de Externe în România, programată pentru acest an, să aibă loc şi să fie un prilej pentru discuţii directe.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, participă, miercuri, la conferinţa internaţională a donatorilor pentru Belarus, de la Varşovia, a precizat marţi MAE, adăugând că România se alătură efortului de asistenţă anunţat de organizatori şi de donatori prin exprimarea sprijinului pentru societatea civilă.

Obiectivul conferinţei îl reprezintă reînnoirea angajamentului statelor donatoare faţă de societatea civilă din Belarus şi marcarea începutului unei noi etape a acestui parteneriat. Totodată, în cadrul conferinţei va fi discutat sprijinul pe care comunitatea internaţională îl poate oferi Belarusului. Pe agendă vor figura teme precum: drepturile omului, organizaţiile societăţii civile, sprijinul financiar şi legislativ pentru trusturile media, programele de schimb pentru studenţi şi alte iniţiative în domeniul educaţiei, se arăta în comunicatul MAE.

România se alătură efortului de asistenţă anunţat de organizatori şi de ceilalţi donatori prin exprimarea sprijinului pentru societatea civilă. MAE va continua să invite reprezentanţi ai societăţii civile din Belarus la Forumul ONG-urilor la Marea Neagră, aflat în 2011 la cea de-a patra ediţie, preciza sursa citată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici