Ben Laden a încercat să trimită în SUA cocaină columbiană amestecată cu antrax

Liderul reţelei teroriste al-Qaida, Osama ben Laden, a încercat să trimită în Statele Unite cocaină columbiană amestecată cu bacilul antraxului, potrivit fiului unuia dintre cei mai importanţi traficanţi de droguri din Columbia, şeful fostului cartel din Cali, relatează ABC în ediţia online.

2 afișări
Imaginea articolului Ben Laden a încercat să trimită în SUA cocaină columbiană amestecată cu antrax

Ben Laden a încercat să trimită în SUA cocaină columbiană amestecată cu antrax

Presupusul plan al liderului al-Qaida este detaliat de Fernando Rodriguez Mondragon, fiul traficantului columbian Gilberto Rodriguez Orejuela, şeful cartelului din Cali, într-o carte în care acesta descrie activităţile tatălui şi ale unchiului său, Miguel, ambii extrădaţi în Statele Unite după destrămarea organizaţiei mafiote pe care o conduceau.

"Osama, voind să le facă rău americanilor şi gândindu-se că o posibilă modalitate ar fi cocaina, a încercat să ia legătura cu cartelul din Cali", a declarat Fernando Rodriguez într-un interviu acordat miercuri postului Caracol Radio, din Bogota.

Al Qaida încerca "să cumpere cocaină la un preţ aproape dublu faţă de cel din Statele Unite", a adăugat el, precizând că ben Laden a iniţiat aceste demersuri cu un an înaintea atacurilor de la 11 septembrie 2001.

Potrivit lui Rodriguez, un om de legătură al lui ben Laden în Columbia le-a propus tatălui şi unchiului său - care se aflau deja în închisori din această ţară - să îi vândă "cantităţi uriaşe" de cocaină, lucru pe care cei doi l-au refuzat, drept care liderul terorist s-a adresat altor membri ai aceluiaşi cartel. Potrivit autorităţilor, carterul din Cali controla, în perioada sa de apogeu, circa 80 la sută din traficul de cocaină dinspre Columbia spre Statele Unite.

Gilberto Rodriguez Orejuela a pus bazele cartelului în anii '70, împreună cu fratele său, Miguel. Activităţile lor sunt descrise în cartea lui Fernando Rodriguez, intitulată "Fiul şahistului", aluzie la porecla tatălui lui. Gilberto Rodriguez Orejuela a fost arestat în 1995, la fel ca şi Miguel (poreclit "El Senor"), ceea ce a dus la destrămarea cartelului. Cei doi au fost extrădaţi în Statele Unite în 2004 şi respectiv 2005.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici