Benita Ferrero-Waldner îşi retrage candidatura pentru funcţia de director al UNESCO

Comisarul european pentru Relaţii Externe, austriaca Benita Ferrero-Waldner, a "decis să-şi retragă candidatura" la alegerile pentru funcţia de director general al UNESCO, al patrulea tur urmând să aibă loc luni, potrivit unui comunicat emis duminică de ambasada Austriei.

18 afișări
Imaginea articolului Benita Ferrero-Waldner îşi retrage candidatura pentru funcţia de director al UNESCO

Benita Ferrero-Waldner îşi retrage candidatura pentru funcţia de director al UNESCO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Condiţiile nu au fost întrunite (...) pentru a-şi menţine candidatura", arată comunicatul ambasadei, adăugând că ea se va retrage "în interesul superior al organizaţiei şi al unităţii europene".

Candidata austriacă s-a plasat sâmbătă pe a treia poziţie (cu 11 voturi) în cadrul celui de-al treilea tur de scrutin, după candidatul egiptean Farouk Hosni (25 de voturi), care a dat naştere unei polemici din cauza declaraţiilor sale considerate antisemite, şi după Irina Bokova (13 voturi), originară din Bulgaria, potrivit surselor diplomatice.

Ecuadoriana Ivonne Baki a acumulat nouă voturi, plasându-se pe cea de-a patra poziţie, potrivit surselor, şi ar putea să aibă un rol decisiv în acest scrutin care se anunţă foarte strâns în pofida faptului că Hosni este considerat în continuare favorit.

Nici un candidat nu a reuşit să obţină majoritatea de voturi exprimate de cei 58 de membri ai Consiliului executiv, instanţa decizională a organizaţiei, un al patrulea tur urmând să aibă loc luni pentru desemnarea unui succesor al japonezului Koichiro Matsuura.

Benita Ferrero-Waldner, în vârstă de 61 de ani, cere "respectarea întru totul a valorilor morale şi a idealurilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) care sunt adevărata miză a acestor alegeri"

Candidatura sa, anunţată în ultimul moment în luna mai, a fost interpretată drept o iniţiativă concertată pentru a determina eşecul candidatului egiptean.

Tratative intense au fost purtate în ultimele zile între delegaţiile europene pentru a încerca susţinerea unei singure candidaturi pentru a-l contracara pe ministrul egiptean al Culturii.

Perspectiva în care Farouk Hosni ar prelua conducerea Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, a fost denunţată de mai multe săptămâni de organizaţiile evreieşti şi de intelectuali care îl acuză de luara unor poziţii antisemite şi antiisraeliene, cât şi de apartenenţa în urmă cu 20 de ani la un regim ce practica cenzura.

Hosni a declarat în mai 2008 că este pregătit să "ardă" orice carte israeliană găsită în Egipt. El a afirmat ulterior că aceste declaraţii au fost scoase din context.

În cazul în care nici un candidat nu va fi desemnat luni, va fi organizat marţi un al cincilea tur de scrutin în cadrul căruia numai primii doi candidaţi vor fi în cursă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici