Benjamin Netanyahu creşte în sondaje după discursul rostit în Congresul american

Intenţiile de vot în favoarea Likud, partidul premierului israelian Benjamin Netanyahu, au crescut uşor după ce liderul său a rostit un discurs în Congresul american, potrivit unor sondaje făcute publice miercuri.

194 afișări
Imaginea articolului Benjamin Netanyahu creşte în sondaje după discursul rostit în Congresul american

Benjamin Netanyahu creşte în sondaje după discursul rostit în Congresul american (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Un sondaj publicat de postul de televiziune Channel 10 arată că Likud ar obţine două mandate în plus, adică 23, faţă de acum o săptămână. Totuşi, această creştere uşoară în intenţiile de vot nu îi permite partidului lui Benjamin Netanyahu să depăşească în alegerile din 17 martie Uniunea Sionistă (de centru-stânga) condusă de Isaac Herzog.

Potrivit unui alt post de televiziune, Channel 2, Likud ar obţine încă un mandat, cu unul mai puţin decât Uniunea Sionistă.

Conform unei anchete separate a Channel 10, 44 la sută dintre israelieni l-ar prefera pe Benjamin Netanyahu în postul de prim-ministru, cu două puncte procentuale mai mult decât acum o săptămână, în timp ce 35 la sută l-ar dori pe Isaac Herzog, în scădere cu două puncte procentuale.

În schimb, Channel 2 anunţă o distanţă mai mare între cei doi lideri, Netanyahu fiind cotat la 47 la sută, în timp ce Herzog la 28 la sută. Toate sondajele relevă că Netanyahu are şanse mai mari de a găsi aliaţi politici în comparaţie cu Herzog.

Benjamin Netanyahu a susţinut marţi al treilea său discurs în Congresul american, egalând recordul deţinut de fostul premier britanic Winston Churchill.

Acest discurs controversat a avut loc cu doar două săptămâni înaintea alegerilor legislative anticipate din Israel, în urma cărora Netanyahu speră să îşi păstreze funcţia de prim-ministru.

Subiectul principal al discursului a fost programul nuclear iranian, liderul israelian arătându-se extrem de suspicios în privinţa eforturilor internaţionale de încheiere a unui acord nuclear cu Iranul.

Netanyahu a avut trei mandate de premier, respectiv între 1996-1999, 2009-2013 şi 2013-prezent, în care s-a concentrat pe ameninţările prezentate de regimul de la Teheran.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici