Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, a respins în februarie 2016 o iniţiativă de pace propusă de Administraţia SUA

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, a respins în urmă cu un an, în cursul unei reuniuni secrete cu liderii Iordaniei şi Egiptului, o iniţiativă de pace propusă de Administraţia Barack Obama, afirmă surse de la Washington citate de cotidianul israelian Haaretz.

618 afișări
Imaginea articolului Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, a respins în februarie 2016 o iniţiativă de pace propusă de Administraţia SUA

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, a respins în februarie 2016 o iniţiativă de pace propusă de Administraţia SUA (Imagine: AFP / Mediafax Arhiva Foto)

Reuniunea secretă s-a desfăşurat în februarie 2016 în oraşul iordanian Aqaba, cu participarea premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, a regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei şi a preşedintelui Egiptului, Abdel Fattah el-Sissi.

Conform unor oficiali din cadrul fostei Administraţii Barack Obama, secretarul de Stat american de la acea vreme, John Kerry, a propus recunoaşterea la nivel regional a caracterului evreiesc al statului Israel, o condiţie esenţială pusă de Benjamin Netanyahu, şi relansarea procesului de pace israelo-palestinian cu susţinerea ţărilor arabe.

Însă Benjamim Netanyahu a respins propunerile, transmiţând că nu putea obţine susţinere pentru o astfel de iniţiativă în cadrul coaliţiei guvernamentale israeliene. Cu toate acestea, summitul de la Aqaba a constituit baza negocierilor pentru crearea unui guvern de uniune naţională pe care Benjamin Netanyahu, liderul formaţiunii conservatoare Likud (dreapta), le-a avut imediat după aceea cu Isaac Herzog, preşedintele coaliţiei de centru-stânga Uniunea Sionistă (aflată în opoziţie) şi formată din Partidul Muncii, Hatnuah şi Mişcarea Verzilor.

Negocierile nu au dat rezultat, astfel că Benjamin Netanyahu a preferat să coopteze la guvernare formaţiunea seculară naţionalistă Israel Casa Noastră (Yisrael Beiteinu), numindu-l pe liderul acestui partid, Avigdor Lieberman, în funcţia de ministru al Apărării.

Benjamin Netanyahu a confirmat duminică participarea la reuniunea secretă cu John Kerry, Abdel Fattah al-Sissi şi regele Abdullah, susţinând că el a convocat-o.

Liderul opozţiei israeliene, Isaac Herzog, a criticat duminică atitudinea lui Benjamin Netanyahu: "Istoria va judeca amploarea acestei oportunităţi şi amploarea pierderii oportunităţii".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici