Berlinul îndeamnă Bucureştiul şi Sofia să integreze romii pentru a combate migrarea la sursă

Oficiali de la Berlin au îndemnat Bucureştiul şi Sofia să pună capăt exodului de imigranţi din cele două ţări printr-o intensificare a eforturilor de integrare a romilor în societate, subliniind că este necesară o combatere la sursă a migrării motivate de sărăcie, relatează Der Spiegel online.

453 afișări
Imaginea articolului Berlinul îndeamnă Bucureştiul şi Sofia să integreze romii pentru a combate migrarea la sursă

Berlinul îndeamnă Bucureştiul şi Sofia să integreze romii pentru a combate migrarea la sursă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În pofida lipsei unor date oficiale în acest sens, o parte importantă dintre imigranţii ce provin din cele două foste ţări comuniste ar fi etnici romi, scrie Der Spiegel, descriindu-i ca "lipsiţi de educaţie de cele mai multe ori, suferind adesea de probleme de sănătate, prin urmare cu şanse mai mici de a găsi un loc de muncă". Numărul acestora ar urma să crească şi mai mult odată cu anularea restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii în UE, începând din 2014.

Ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich a declarat luni că doreşte o consolidare a eforturilor de combatere a imigraţiei motivate de sărăcie, îndemnând Guvernele român şi bulgar să adopte măsuri interne pentru a pune capăt unui adevărat "exod", un fenomen care afectează numeroase zone din Europa. "Această problemă trebuie abordată la sursă", a declarat el, adăugând că "din acest motiv sfătuieşte Germania Bulgaria şi România, atât la nivel european, cât şi bilateral, să investească mai multe fonduri UE în integrarea celor afectaţi în ţările de origine", potrivit Der Spiegel.

"Numeroşi romi fug de acasă din cauza discriminării şi sărăciei care rezultă" din discriminare, a declarat ministrul german al Justiţiei Sabine Leutheusser-Schnarrenberger pentru cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de Der Spiegel. "Migrarea motivată de sărăcuie trebuie să fie abordată la rădăcini", a subliniat ea, un ecou la declaraţiile lui Friedrich.

Aceste declaraţii apar în contextul în care Asociaţia germană a oraşelor a anunţat, la sfârşitul lui ianuarie, că a identificat o escaladare a unor probleme legate de imigranţi români şi bulgari.

De Spiegel scrie că Biroul federal de statistică a înregistrat o creştere de 24% a numărului imigranţilor din aceste două ţări în prima jumătate a lui 2012 şi o dublare faţă de numărul din 2007. De asemenea, potrivit unor statistici citate de publicaţie, aproximativ 147.000 de cetăţeni români şi bulgari s-au stabilit în Germania numai în 2011.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici