Berlusconi, "instigatorul mecanismului" de fraudă fiscală. Justificarea sentinţei în dosarul Mediaset

Fostul şef al Guvernului italian Silvio Berlusconi a fost "instigatorul mecanismului" de fraudă fiscală, o infracţiune care i-a adus condamnarea definitivă la 1 august, apreciază Curtea de Casaţie în motivarea deciziei, făcută publică joi.

124 afișări
Imaginea articolului Berlusconi, "instigatorul mecanismului" de fraudă fiscală. Justificarea sentinţei în dosarul Mediaset

Silvio Berlusconi (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Il Cavaliere a fost "instigatorul mecanismului (...) care, după ani, continua să asigure reduceri fiscale pentru întreprinderile pe care le conducea", precizează Curtea într-un text de peste 200 de pagini care justifică sentinţele date la începutul lunii în cadrul dosarului Mediaset.

În plus, Curtea de Casaţie califică drept "absolut neverosimilă" ipoteza potrivit căreia Berlusconi ar fi fost victima "unei escrocherii colosale, timp de mai mulţi ani".

Silvio Berlusconi, în vârstă de 76 de ani, a fost condamnat în primă instanţă şi în apel la patru ani de închisoare, dintre care trei acoperiţi de amnistie, pedeapsă confirmată de Curtea de Casaţie. Cu toate acestea, el nu va merge la închisoare, ţinând cont de vârsta înaintată. În schimb, Curtea de Casaţie a hotărât să rejudece în apel interdicţia de a exercita o funcţie publică timp de cinci ani.

Magnatul de presă a fost acuzat că a "umflat" în mod artificial preţurile la drepturile de difuzare a unor filme, cumpărate prin intermediul unor societăţi paravan care îi aparţin, în momentul revânzării lor imperiului audiovizual Mediaset. Creând conturi ascunse în străinătate, grupul şi-ar fi redus profitul în Italia, cu scopul de a plăti mai puţine impozite. Paguba Fiscului italian a fost evaluată la şapte milioane de euro.

Însă Berlusconi nu pare că ar vrea să renunţe la bătălia judiciară şi a anunţat miercuri că intenţionează să sesizeze Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici