Bilanţul victimelor din Myanmar riscă să atingă cifra de 500.000

Bilanţul victimelor înregistrate în Myanmar în urma ciclonului Nargis ar putea atinge cifra de 500.000 din cauza bolilor şi foametei, în condiţiile în care junta militară de la Rangoon blocheză în continuare ajutoarele pentru zonele devastate.

22 afișări
Imaginea articolului Bilanţul victimelor din Myanmar riscă să atingă cifra de 500.000

Bilanţul victimelor din Myanmar riscă să atingă cifra de 500.000 (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit unor surse, 200.000 de persoane au murit deja sau sunt în stare foarte gravă, relatează The Sun în ediţia electronică. Printre persoanele date dispărute se numără şi 17 cetăţeni britanici, oameni de afaceri şi turişti, dezvăluie The Sun.

"O mare parte din tragedie va fi un dezastru provocat de mâna omului, cauzat de regimul militar", a declarat Nyo Ohn Myint, membru al partidului de opoziţie din exil Liga Naţională pentru Democraţie.

"Cadavrele trebuie adunate şi arse cât mai curând, altfel bolile vor provoca mai multe victime. Dar Guvernul nu a organizat nimic iar cei 400.000 de militari nu fac nimic, în timp ce ajutoarele se strâng", a adăugat acesta.

"Ei speră ca refluxul să ia toate cadavrele astfel încât bilanţul final să fie mai mic, dar numărul victimelor ar putea atinge jumătate de milion în câteva săptămâni. Lumea trebuie să ştie ce se întâmplă", a avertizat el.

Un medic din oraşul birman Labutta, situat în Delta Irrawaddy, a declarat că din populaţia de 80.000 de locuitori, doar 200 au supravieţuit.

"Acesta este un dezastru major", a subliniat un purtător de cuvânt al Biroului ONU pentru Coordonarea Ajutoarelor Umanitare, adăugând că întreaga zonă a deltei se află sub apă. Programul Mondial pentru Alimentaţie al ONU a anunţat că aproape un milion de birmani au rămas fără locuinţe iar în oraşul Bogalay aproape 95 la sută din case au fost distruse.

Regimul de la Myanmar se teme că prezenţa străinilor pe teritoriul ţării ar putea avea un impat politic asupra unui referendum programat să aibă loc sâmbătă şi menit să consolideze puterea sa militară. Doar patru din cele 80 de elicoptere ale armatei birmane au fost folosite pentru transportul ajutoarelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici