BIO: Lech Kaczynski, un jurist catolic şi conservator

Preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, în vârstă de 60 de ani, este, ca şi fratele său geamăn, Jaroslaw, un jurist conservator, cu profunde convingeri catolice, provenind din rândurile mişcării anticomuniste Solidaritatea.

126 afișări
Imaginea articolului BIO: Lech Kaczynski, un jurist catolic şi conservator

Lech Kaczynski, un jurist catolic şi conservator (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lech Kaczynski a câştigat alegerile prezidenţiale la 23 octombrie 2005, după cum fratele său - mai în vârstă cu 45 de minute - le-a câştigat pe cele legislative, desfăşurate la 25 septembrie 2005, în fruntea partidului Lege şi Justiţie (PiS) al cărui preşedinte este.

Lech şi Jaroslaw au avut un parcurs profesional şi politic aproape identic, început la vârsta de 12 ani, când au jucat rolul unor fraţi gemeni într-un film pentru copii. Deveniţi adulţi, Lech şi Jaroslaw au activat amândoi în opoziţia anticomunistă, la sfârşitul anilor '70.

După impunerea legii marţiale în decembrie 1981, Lech a fost închis, ca alţi câţiva mii de militanţi din Solidaritatea. Eliberat după 11 luni, el a devenit, împreună cu fratele său, un colaborator apropiat al liderului istoric al primului sindicat liber din lumea comunistă, Lech Walesa. După apariţia unor conflicte cu acesta, la începutul anilor '90, gemenii au fondat partidul Lege şi Justiţie, în 2001, devenit între timp cel mai important partid polonez.

Pentru a nu stingheri candidatura lui Lech la funcţia de şef al statului, Jaroslaw a renunţat la postul de premier, în favoarea unui expert mai puţin cunoscut publicului larg, Kazimierz Marcinkiewicz. Jaroslaw şi-a păstrat însă postul - foarte influent - de şef al partidului care a obţinut cele mai multe locuri în Parlament.

"Fratele meu m-a împins tot timpul în faţă. El preferă să fie mai retras, vrea să rămână acolo unde este şi să conducă partidul nostru politic", explica Lech, într-un interviu. "Nu suntem chiar identici", dă asigurări Lech, care este căsătorit, tată şi bunic, în timp ce Jaroslaw este celibatar şi locuieşte împreună cu mama lui. Din punctul de vedere al jurnaliştilor însă, doar cele două aluniţe de pe obrazul stâng şi de pe nas pe care le are Lech permit diferenţierea celor doi.

"Este adevărat însă că, pe plan politic, avem aceleaşi opinii. Acestea s-au născut din patriotismul părinţilor noştri, membri ai rezistenţei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ei ni le-au transmis", a mărturisit Lech Kaczynski, fost primar al Varşoviei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici